Άλλαξε το DNA σου με μόνο 20 λεπτά τακτικής άσκησης.

  • Αναρτήθηκε: 8.3.12 -
Μια σειρά από πειράματα έχουν δείξει, ότι μόλις λίγα λεπτά σχετικής έντονης άσκησης, είναι αρκετά για να αλλάξουν δραματικά το DNA ενός ατόμου. Οι αλλαγές δε γίνονται στον κώδικα του DNA, αλλά στη "στίξη" του. Απελευθερώνονται χημικές ουσίες με σιωπηλό τρόπο και δυναμώνουν τα γονίδια και τις δράσεις τους.


Στην περίπτωση των μυών, η άσκηση ενεργοποιεί τα γονίδια που χρειάζονται για να κάψουν το λίπος και τη ζάχαρη και στηρίζουν το σώμα.

Μόλις 20 λεπτά γυμναστικής με ποδήλατο αρκούν για να κάνουν τη διαφορά, αναφέρει το περιοδικό Cell Metabolism. Ο ερευνητής Juleen Zierath, του ινστιτούτου της Karolinska στη Στοκχόλμη, είπε: "Λέμε πολλές φορές ότι, είμαστε αυτό που τρώμε. Λοιπόν οι μύες προσαρμόζονται σε αυτό που κάνετε. Αν δε τους χρησιμοποιείται, τότε τους χάνετε, καθώς και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στο να γίνει αυτή η διαδικασία".

Ο Zierath και οι συνεργάτες του από τη Δανία και το Δουβλίνο ξεκίνησαν με δυο πειράματα, στα οποία πήραν μέρος δυο υγιείς άνδρες που δεν ασκούνταν τακτικά και τους έβαλαν να ασκηθούν σε ένα ποδήλατο γυμναστικής. Αφού σταμάτησαν, μελέτησαν τις χημικές αλλαγές στο DNA τους. Αυτό αποκάλυψε τις αλλαγές που έγιναν κατά το μικρό διάστημα που γυμνάστηκαν. Ο ρυθμός της άσκησης ήταν με αυξημένους παλμούς, τέτοιους ώστε να είναι σε θέση να μιλήσουν, αλλά να δυσκολεύονται να πιάσουν κουβέντα, δηλαδή όχι χαλαρά.

Ο καφές είχε παρόμοια αποτελέσματα, αλλά γι' αυτούς που θα επιλέξουν ένα καπουτσίνο από το γυμναστήριο, δυστυχώς θα χρειαστούν 50 με 100 καφέδες, για να έχουν ακριβώς τις ίδιες επιδράσεις της άσκησης στους μύες.

Πηγή: dailymail