Η λιτότητα φέρνει επανάσταση

  • Αναρτήθηκε: 24.4.12 -
Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης, η προοπτική του Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας και η ραγδαία δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων, δείχνουν ότι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία είναι πλέον εκτός μόδας στην Ευρώπη. Η Καγκελάριος Μέρκελ χάνει τους συμμάχους της και αρχίζει να στέκεται μόνη
στο σχέδιο σωτηρίας του ευρώ μέσω επώδυνων μέτρων λιτότητας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, ενώ είχε δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα για την ανάγκη των σκληρών μέτρων λιτότητας και τις σκληρές περικοπές, παραιτήθηκε όταν ήρθε η ώρα να υποστηρίξει τις περικοπές της χώρας του. Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι η Ολλανδία, μια από τις πιο σταθερές οικονομίες της Ευρώπης, πρέπει να ξεκινήσει αυστηρές περικοπές προϋπολογισμού.

Το σχέδιο σωτηρίας της Μέρκελ με τις σκληρές περικοπές κοντεύει να ματαιωθεί. Η λαϊκή αντίθεση στη λιτότητα απειλεί να φουντώσει την κρίση του ευρώ σαν εκδίκηση.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν τους ηγέτες "Το ευρώ βρίσκεται ολοένα και σε πιο ευάλωτη θέση, κατά την άποψή μας, όπως και το οικονομικό - πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον της Ευρώπης κάνει στροφή προς το χειρότερο".

Η Süddeutsche Zeitung γράφει: 
Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης είναι ένα πικρό χάπι για την γερμανίδα Καγκελάριο. Έχασε το σημαντικότερο σύμμαχο της λιτότητας. Η κυβέρνηση της Χάγης επικαλείται συχνά περικοπές προϋπολογισμού. Η σκληρή λιτότητα ανάγκασε την Ελλάδα να κάνει τεράστιες προσπάθειες. Τώρα αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Αν ο Ολάντ κερδίσει τις εκλογές της Γαλλίας, τότε η Μέρκελ θα χάσει τον πιο στενό συνεργάτη της και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο συγκράτησης του προϋπολογισμού.

Το συναίσθημα που κυριαρχεί στην Ισπανία και στην Ιταλία είναι ότι εάν χάσει ο Σαρκοζί, τότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας.

Η γερμανική έκδοση της Financial Times αναφέρει ότι:
Υπάρχει ένα μάθημα από την ολλανδική πανωλεθρία που μπορεί να εκπλήξει μερικούς ανθρώπους και ειδικά αυτούς που υπερασπίζονται τη θεωρία των σταθερών βόρειων χωρών και νωθρών νότιων χωρών. Μια θεωρία που είναι περιέργως δημοφιλής στη Γερμανία. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν είναι ένα πρόβλημα έλλειψης πειθαρχίας.

Η γερμανική Handelsblatt γράφει ότι:
Η ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνει ότι σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις δεν έχουν βρει απαντήσεις σε απλά ερωτήματα. Η γλώσσα της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων δεν γίνεται κατανοητή από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται ευγνώμων από απλά συνθήματα λαϊκιστών. Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, δε μπορούν να πειστούν τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το φόβο των αγορών που τιμωρούν τη χώρα τους. Αυτό ακριβώς κάνει τους ανθρώπους πιο επαναστατικούς.

Πηγή: spiegel