Ισπανία: Ωρολογιακή βόμβα οι τράπεζες

  • Αναρτήθηκε: 24.4.12 -
Οι τράπεζες της Ισπανίας απειλούνται με κατάρρευση και η κυβέρνηση της Μαδρίτης δε μπορεί να ελέγξει τον προϋπολογισμό της χώρας. Οι επενδυτές και οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή...


αλλά καταφεύγουν σε φράσεις όπως "όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η απειλή έχει περιοριστεί".

Οι τράπεζες της Ισπανίας θεωρούνται ωρολογιακές βόμβες, κατέχοντας δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους με ισολογισμούς έτοιμους να εκραγούν. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κατάφερε να πουλήσει νέα ομόλογα στις αγορές, αλλά οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων τρέχουν σε επίπεδο κρίσης, περίπου στο 6%.

Αυτή τη στιγμή η τύχη της νομισματικής ένωσης εξαρτάται από τις πολιτικές λιτότητας της Ισπανίας. Οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών έχουν την πεποίθηση ότι εάν η Ισπανία επιδιώξει βοήθεια από το πακέτο διάσωσης, τότε η κρίση θα περάσει στο επόμενο στάδιο κλιμάκωσης.

Η σύγκρουση απειλεί να κλιμακωθεί. Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της κυβέρνησης, οι περιφέρειες θα πρέπει να περικόψουν 80.000 από τις 500.000 θέσεις διδασκαλίας. Δεν αποτελεί έκπληξη η ένθερμη αντίσταση από τους τοπικούς πολιτικούς και το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού.

Επίσης ένας άλλος λόγος απαισιοδοξίας είναι ότι υπάρχει αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών που δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παλεύουν για να σώσουν το ευρώ και αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα. Οι τράπεζες της Ισπανίας χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια, αλλά κανείς δε ξέρει από που θα πρέπει να προέλθουν.

Πηγή: spiegel