Η λύση για την ανεργία βρίσκεται στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων

  • Αναρτήθηκε: 2.4.12 -
Οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να αγγίζουν τα ρεκόρ αποθεματικά τους και να βοηθήσουν την αγωνιζόμενη γενιά, όσο αυτή πλήττεται από την κρίση.


Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας στους νέους. Μια από αυτές είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο νέους ανέργους  ηλικίας από 16-24. Αυτό αποτελεί ρεκόρ από το 1992, όπου άρχισαν να τηρούνται αρχεία.

Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας που στοχεύουν στους νέους, συχνά εκμεταλλεύονται από τους μεγάλους εργοδότες. Λόγω αυτών των αποτυχιών η κυβέρνηση εγκαινίασε το "νεανικό συμβόλαιο", το οποίο αποσκοπεί σε πραγματικές θέσεις εργασίας για τους νέους. Ενώ αυτό το μέτρο είναι σωστό, οι επιχειρήσεις που το αντιπροσωπεύουν είναι πολύ λίγες. Η δράση θα πρέπει να γίνει σε μεγάλη κλίμακα προτού καταστραφεί η γενιά των νέων.

Οι εταιρίες δεν επενδύουν καθόλου από τα χρήματά τους και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι οι βασικοί νικητές της οικονομικής κρίσης, ενώ οι νέοι οι χαμένοι. Παρά την ύφεση, οι μεγαλύτερες εταιρίες της Βρετανίας ανθούν και απολαμβάνουν τα κέρδη, φτάνοντας τα αποθεματικά τους σε επίπεδα ρεκόρ. Σε αριθμούς ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή 70 δις λίρες. Εκτός αυτού, οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Αν υποτεθεί ότι ενεργοποιείται το 10% των αποθεματικών των μεγάλων εταιριών, δηλαδή 7 δις λίρες, θα μπορούσαν να απασχοληθούν περισσότεροι από 350.000 νέοι. Τα πλεονάσματα των εταιριών θα μπορούσαν να επενδυθούν, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία.

Πηγή: guardian