Threadneedle: Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα σε 12 μήνες

  • Αναρτήθηκε: 19.4.12 -
Η επενδυτική εταιρία Threadneedle εκτιμάει ότι η Ελλάδα θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ εντός ενός έτους. Πιθανότατα θα την ακολουθήσουν περισσότερες χώρες λόγω των υπερβολικά αυστηρών περικοπών που υπαγορεύει η Γερμανία.


Αποφεύγοντας την υποτίμηση του νομίσματος είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, υποστηρίζει ο Mark Burgess της Threadneedle. "Η Ελλάδα χρειάζεται να υποβληθεί σε μια βαθιά υποτίμηση, όπως κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Υποψιάζομαι ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει τους επόμενους 12 μήνες".

"Η εξέγερση του εθνικισμού είναι απογοητευτική, αλλά κατανοητή διότι αντανακλά το πόσο υποβαθμίζονται τα πρότυπα διαβίωσης στην Ευρώπη".

Τα μέτρα λιτότητας στις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρώπης έχουν προκαλέσει μια αλυσίδα διαμαρτυριών, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα. Στην Ισπανία οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προκάλεσαν δημόσια αναταραχή στους δρόμους.

"Αν το ευρώ διαλυθεί, τότε η Γερμανία θα πρέπει να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζές της. Αυτό δε θα είναι μια νίκη για τη Γερμανία. Αν η Ισπανία ή η Ιταλία αφήσει το ευρώ, τότε η Γερμανική Τράπεζα θα αποτύχει".

Η Ελλάδα έχει δυο επιλογές: Η μία είναι τρομακτική και παραπέμπει στην τήρηση των γερμανικών υπαγορεύσεων και η άλλη είναι επίσης τρομακτική, αλλά παραπέμπει στο ότι παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας. Οι Έλληνες μάλλον θα επιλέξουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.