Καταρρέει το ευρώ μετά τις εκλογές στις 6 Μαϊού;

  • Αναρτήθηκε: 19.4.12 -
Το γερμανικό Focus αναρωτιέται εάν η 6η Μαϊού θα είναι σημαδιακή ημέρα για το ευρώ. Τη μέρα αυτή οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα επιλέξουν νέο κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα η διάσωση απειλείται με φιάσκο.


Μετά από μερικές εβδομάδες ηρεμίας, η κρίση χρέους έχει φουντώσει και πάλι. Αυτή τη φορά η Ισπανία γίνεται το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών και ζητούν ακόμα υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια.

Η νευρικότητα στις αγορές θα αυξηθεί τις επόμενες βδομάδες. Όχι μόνο λόγω της Ισπανίας, αλλά επειδή πλησιάζει η 6η Μαϊού. Οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα είναι υψίστης σημασίας, όσων αφορά τα προγράμματα διάσωσης και κατά συνέπεια για το μέλλον του ευρώ.

Ειδικά οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας, διότι τα δυο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν δεσμευτεί στις Βρυξέλλες να τηρήσουν την πολιτική λιτότητας. Παρά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, τα δυο κόμματα δε φαίνεται να συγκεντρώνουν μαζί το απαραίτητο ελάχιστο του 36%, λόγω της δυσαρέσκειας και της οργής των Ελλήνων από τις μεγάλες περικοπές και της ανεργίας που έχει ξεπεράσει το 22%. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν διαμαρτυρίες. Το ΚΚΕ υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και θα εισάγει το παλιό νόμισμα της δραχμής.

Ο Jürgen Matthes από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας προειδοποιεί ότι "Στην Ελλάδα διακυβεύονται πολλά και ότι η παραμικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δε πρόκειται να γίνει δεκτή από τους δανειστές". Ο φόβος κλιμάκωσης της κατάστασης, παρά τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας, θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Περισσότερα άρθρα από το γερμανικό τύπο ΕΔΩ.

Πηγή: focus