Έτσι θα γίνει η επαναφορά της δραχμής

  • Αναρτήθηκε: 20.10.12 -
Άρθρο του BBC περιγράφει το σενάριο επιστροφής στη δραχμή και απαντάει στην ερώτηση "Με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η δραχμή;" Ξεκινάει ως εξής: Μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παράγει αρκετά νέα χαρτονομίσματα και να αντικαταστήσει τα ευρώ, ενώ παράλληλα..


θα πρέπει να δράσει έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες. Η μετάβαση στη δραχμή θα πρέπει να γίνει σε μέρα αργίας και έπειτα θα υπάρξει μια ενδιάμεση φάση αντικατάστασης των χαρτονομισμάτων.

Μετά από τη μεταβατική περίοδο θα υποτιμηθεί το νέο νόμισμα και θα εισαχθεί έλεγχος κεφαλαίου. Οι προετοιμασίες θα μπορούσαν να συμβούν κρυφά, λέει ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Αρχικά η δραχμή θα έχει ισοτιμία 1:1 και έπειτα θα υποτιμηθεί σημαντικά. Η διαδικασία θα είναι παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Αργεντινή. Η πιθανή πηγή της νέας δραχμής είναι η De La Rue, η οποία δεν σχολίασε καθόλου όταν ρωτήθηκε για τις φήμες εκτύπωσης δραχμής. Αλλά εξήγησε ότι η διαδικασία εκτύπωσης νέου νομίσματος θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει το πλεονέκτημα του χρόνου για να κάνει αυτό που έκανε ο Καναδάς, αλλά πιθανόν οι προετοιμασίες επιστροφής στη δραχμή να γίνονται μυστικά εδώ και μήνες. Αν υπήρχαν τα παλιά χαρτονομίσματα της δραχμής, η διαδικασία επαναφοράς της θα ήταν μια απλή διαδικασία, διότι θα άλλαζαν μόνο τις ημερομηνίες.

Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν μόνο χαρτονομίσματα, διότι τα κέρματα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μέταλλο.

Διαβάστε επίσης:
ΝΕΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ 1 EURO = 1530 ΔΡΑΧΜΕΣ?

Πηγή: bbc