Η διαφθορά συνεχίζεται ανεξέλεγκτα

  • Αναρτήθηκε: 29.10.12 -
Ενώ η Ελλάδα περιμένει περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και οι πλούσιοι προστατεύουν τον εαυτό τους. Πως γίνεται κάποιος με ετήσιο εισόδημα 25.000 € να μεταφέρει 52 εκ. στο εξωτερικό;


Τι είδους συμπληρωματικό εισόδημα πρέπει να έχει ένα άτομο, όταν κέρδισε 5.588 € το 2010 και κατάφερε να μεταφέρει 19,8 εκ € στο εξωτερικό; Και πως μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να μεταφέρει 9,7 εκ. € όταν έχει μηδενικό εισόδημα;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να θέσουν οι ερευνητές της φοροδιαφυγής σε ένα αριθμό ατόμων. Για παράδειγμα ένας Γ.Δ. βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μεταξύ 54.000 ονομάτων που μετέφεραν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά ποσά μεταξύ 2009 και 2011. Αυτός ο κατάλογος προέρχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και τώρα βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχετικά με αυτή τη λίστα δεν έχει γίνει τίποτα. Η ελληνική πραγματικότητα είναι μερικές φορές παράδοξη. Ενώ η κυβέρνηση είναι απασχολημένη με αντιπαραθέσεις των διεθνών πιστωτών για το πόσες εκατοντάδες ευρώ μπορούν να περικοπούν από τους δασκάλους, τις νοσοκόμες και τις συντάξεις, οι πλούσιοι Έλληνες μετακινούν δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό με σχετική ατιμωρησία.

Η οδύσσεια της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαλαρής στάσης απέναντι σε εγκληματίες φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει εξέχοντα άτομα της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού!

Υπάρχει ακόμα μια λίστα μικρότερη, αλλά πολιτικά φορτισμένη. Οι φορολογικές αρχές ερευνούν σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία 60 πολιτικών, οι οποίοι είναι προφανώς πέρα κάθε υποψίας. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρόσφατα παραιτήθηκε λόγω κατηγοριών περί διαφθοράς και δεν είναι ο μόνος που εμπλέκεται στη λίστα.

Στην περίπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, του πρώην Νομάρχη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να έλαβε περίπου 1 εκ. € για δημόσια έργα που ποτέ δε χτίστηκαν και υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέεται με μια μαφία τοκογλύφων, δεν έγινε τίποτα. Ο ίδιος δεν έχει υποστεί καμία ζημιά.

Ο Κώστας Μπαρούκης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα, λέει ότι "Είμαστε άπληστοι και αντικοινωνικοί. Μια ανίκανη πολιτική τάξη εξακολουθεί να κυβερνάει τη χώρα. Οι ίδιοι άνθρωποι η ίδια ιστορία. Για δεκαετίες έχουν δημιουργήσει ένα άρρωστο σύστημα που διαπερνά όλα τα στρώματα της κοινωνίας".

Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ίδρυμα της Ελλάδας, το ΙΚΑ, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως προσωπικός κουμπαράς. Το γεγονός ότι το ταμείο του ΙΚΑ είναι άδειο, δεν έχει σταματήσει τους επικεφαλής τμημάτων και χαμηλού επιπέδου εργαζομένων να συνεχίζουν να μεταφέρουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς οι οποίοι δεν δικαιούνται να λάβουν κανένα απολύτως επίδομα.

Η Ελλάδα έχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για τη διαφθορά...Άφθονη γραφειοκρατεία, το δικαστικό σύστημα δε λειτουργεί, οι νόμοι με πολλά κενά και οικονομική πίεση. Η κληρονομιά της διαφθοράς πηγαίνει γενιές πίσω...

Στις ημέρες που ο Παπανδρέου κυβερνούσε τη χώρα και αφού η κρατική επένδυση της ηλεκτρικής ενέργειας πήγε στην τσέπη του επικεφαλής του παρόχου, με περίπου 1,5 εκατομμύριο δραχμές, ο πρωθυπουργός αντέδρασε με ένα πείραγμα. "Όλοι συμφωνούμε φυσικά ότι κάπου κάπου έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στον εαυτό μας ένα μικρό δώρο. Αλλά παρακαλώ μη το κάνετε πάρα πολύ μεγάλο".

Πηγή: spiegel