Κατώτατος μισθός στη Γερμανία.Ti ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Κουμπαράς
Υπάρχει κατώτατος μισθός στη Γερμανία; Τι αλλάζει και πως θα επηρεάσει εκατομμύρια εργαζόμενους και την οικονομία;
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, η θέσπιση ενός κατώτατου μισθού στη Γερμανία θα σήμαινε την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Η πρόβλεψη της Γερμανικής Τράπεζας έγινε βάση της πρότασης της Άνγκελα Μέρκελ, για επιβολή κατώτατου μισθού ύψους 8,5€ την ώρα. Η θέσπιση κατώτατου μισθού στη Γερμανία θα σήμαινε αύξηση μισθών για 6 εκατομμύρια ανθρώπους ή αλλιώς για το 17% του εργατικού δυναμικού. Θα ήταν μια αύξηση του εισοδήματος κατά 35% για τα άτομα που αμείβονται με το χαμηλότερο μισθό.

Η επιβολή κατώτατου μισθού στη Γερμανία θα σήμαινε αύξηση του κόστους εργασίας με ίσως καταστροφικά αποτελέσματα για την απασχόληση, επισημαίνει η Deutsche Bank, όπως επίσης ότι θα φέρει τη Γερμανία στη δεύτερη θέση των χωρών της ΕΕ, μετά τη Γαλλία, με το υψηλότερο εργατικό κόστος.

Χωρίς τον κατώτατο μισθό θα υπήρχαν στην Γερμανία 60.000 περισσότερες θέσεις εργασίας.


Ti ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 στη Γερμανία σαν ελάχιστος μισθός

Από την 1η Ιανουαρίου 2015, στη Γερμανία ισχύει ελάχιστος μισθός με 8,50 ευρώ την ώρα. Από τον Ιανουάριο του 2017 θα αυξηθεί στα 8,84 €. Είναι καιρός να γίνει ένας πρώτος απολογισμός. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες για την απασχόληση, θα πρέπει πρώτα να ερωτηθεί κάποιος πώς πράγματι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει τους καταβαλλόμενους μισθούς. Κατά μέσο όρο, οι μισθοί στη Γερμανία το 2015 έναντι του προηγούμενου έτους αυξήθηκαν κατά 2,3 τοις εκατό. Στην Ανατολική Γερμανία ήταν 3,9 τοις εκατό, σε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, ακόμη και 7,9 τοις εκατό. Έτσι, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να δρα.

0 σχόλια: