Η Ευρώπη ενάντια στην παροχή ενέργειας από Ρωσία;

Ο Ομπάμα στην Ευρώπη
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους Ευρωπαίους για την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας, για να καταστεί η Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντλεί περίπου το ένα τρίτο περίπου των εισαγωγών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Θα ήταν χρήσιμο αν η Ευρώπη εξετάσει τους ενεργειακούς πόρους της, δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να εξετάσει πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Σε σχέση με τις ανησυχίες, που εκφράστηκαν από ανεξάρτητους οργανισμούς και πρωτοβουλίες πολιτών στην Ευρώπη σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, είπε ο Ομπάμα:

"Οι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης έχουν εύλογα ερωτήματα, για τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτονται. Εάν οι χώρες τους έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη, αν σκληρά κερδηθούν νίκες σε θέματα προστασίας των καταναλωτών ή προστασίας του περιβάλλοντος και δεν εγκαταλειφτούν."

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά σύντομα θα φιλοξενηθεί και πάλι στις Βρυξέλλες. Ως αποτέλεσμα της Κριμαίας κρίσης, η συνάντηση της G7 θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη βελγική πρωτεύουσα και όχι όπως είχε προγραμματιστεί στο Σότσι της Ρωσίας.

0 σχόλια: