Θλιβερά αποτελέσματα δείχνει έρευνα σε νέα φάρμακα

Χάπια
Έκθεση των Ασφαλιστικών Ταμείων (Υγείας) της Γερμανίας: Τα νέα Φάρμακα συχνά δεν είναι καλύτερα. Οι ειδικοί εξέτασαν εξονυχιστικά 20 νέα φάρμακα. Θλιβερό αποτέλεσμα: Μόνο τρία φέρνουν πραγματική πρόοδο..
Οι προσδοκίες ήταν τεράστιες, το πραγματικό αποτέλεσμα είναι όμως μέτριο. Μπορεί να είναι ένα πρώτο "πεδίο δοκιμής" της νέας υποχρέωσης των κατασκευαστών φαρμάκων να αποδείξουν στο μέλλον το όφελος της φερόμενης καινοτομίας τους. 

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης πήρε κάποια φάρμακα νεοαφιχθέντα στην αγορά για το έτος 2011 και τα εξέτασε προσεχτικά. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την τρέχουσα έκθεση καινοτομίας των τεχνικών των ασφαλιστικών ταμείων υγείας (ΤΚ): Από τις 20 νέες δραστικές ουσίες, αποδείχθηκε ότι μόνο στις τρεις έγινε πραγματική πρόοδος. Δέκα κατάφεραν να πάρουν το τίτλο "περιορισμένα καινοτόμα". Και τα επτά ξεχώρισαν σαν εντελώς περιττά - μια αναλογία 35 τοις εκατό.

Έχει αποδειχθεί σαφώς από τους ερευνητές ένα πρόσθετο όφελος για το ticagrelor αντιπηκτικό, την Amyloidose-δραστική ουσία afamidis και το Abiratero φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη. Ο επικεφαλής της μελέτης Gerd Glaeske ονόμασε αυτό το αποτέλεσμα "μέτριο". Υπενθύμισε ότι ο ισολογισμός για το έτος 2010 - δηλαδή πριν από την εισαγωγή της αξιολόγησης προς όφελος της φαρμακευτικής αναδιάρθρωσης (AMNOG) ήταν ακόμα πολύ χειρότερα. Εκείνη την εποχή, 67 τοις εκατό των φερομένων καινοτόμων είχαν αποδεχθεί, ότι δεν είχαν δείξει κανένα πρόσθετο όφελος. Και μόνο για ένα από τις 21 χημικές ουσίες είχαν αποδείξιμη πρόοδο των θεραπευτικών δυνατοτήτων τους.

Επίσης έγινε φανερό ότι το αποδεδειγμένο όφελος για τον ασθενή δεν είναι αυτόματα προς όφελος του. Για παράδειγμα, η δραστική ουσία ticagrelor σε κάθε τρίτον χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα. Επίσης είναι λιγότερο γνωστό κατά τη στιγμή της εισαγωγής στην αγορά για τις παρενέργειες των φαρμάκων. Για οκτώ από τα 20 εξετασθέντα φάρμακα χρειάστηκαν επιπλέον προειδοποιήσεις. Αυτό απόδειξε στους ερευνητές ότι η εφάπαξ αξιολόγηση ενός νέου φαρμάκου δεν είναι επαρκής.

Δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής φαρμάκων του Ιατρικού Συλλόγου της Γερμανίας Wolf - Dieter Ludwig: δεν μπορώ να καταλάβωπως τόσοι πολλοί γιατροί στηρίχθηκαν στα γυαλιστερά φυλλάδια των κατασκευαστών των φαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι μόνο πέντε έως δέκα τοις εκατό των νέων προϊόντων έφερναν πραγματική πρόοδο, το 40 τοις εκατό των γιατρών τα υποστήριξαν θετικά. Αυτό στη συνέχεια αντικατοπτρίζεται από την συνταγμογραφική συμπεριφορά τους. Μόνο για τα επτά φάρμακα, τα οποία σύμφωνα με την έκθεση της δεν έφεραν κανένα πρόσθετο όφελος, έπρεπε πέρσι η ΤΚ να δώσει 4,6 εκ. ευρώ.
Πηγή: tagesspiegel

0 σχόλια: