Το χρέος της Ισπανίας αναμένεται να ξεπεράσει το 100 τοις εκατό το επόμενο έτος

ευρώ
Το χρέος της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να ξεπεράσει το 100 τοις εκατό το επόμενο έτος, προσέθεσε

 η τράπεζα. Πολύ πάνω από το όριο των 60 τοις εκατό που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας χτύπησε ένα νέο ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους φτάνοντας το 96,8 τοις εκατό του ΑΕΠ, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.
 

Η Ισπανία διατήρησε το χρέος της σχετικά χαμηλό πριν από το κραχ των ακινήτων το 2008, στο 36,3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2007, αλλά έχει αυξηθεί από τότε προκαλώντας μια διπλή ύφεση που έληξε τον περασμένο χρόνο.

Το δημόσιο χρέος έφθασε 93,9 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 και αναμένεται να φτάσει το 99,5 τοις εκατό αυτό το έτος και 101,7 τοις εκατό το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Οι οικονομικές ανησυχίες για την Ισπανία όμως έχουν ηρεμήσει από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012.

Τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν στην Ισπανία έχουν χαλαρώσει, κάνοντας τους αξιωματούχους σίγουρους ότι μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ποσοστό ανεργίας παραμένει όμως κοντά στο 26 τοις εκατό. Εκατομμύρια Ισπανοί έχουν χάσει την δουλειά τους από την κρίση.
 Συνολικά το Δημόσιο χρέος της Ισπανίας αριθμούσε ρεκόρ 989.925 δισ. € (1.344 δισεκατομμυρίων δολάρια) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, από 924 132 εκατ. € ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η τράπεζα.

Οι προϋπολογισμοί των περιφερειακών διοικήσεων της Ισπανίας αντιπροσώπευε σχεδόν το 22 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, από 18,6 τοις εκατό το προηγούμενο έτος.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει διατάξει τις περιφέρειες να χαλιναγωγήσουν τους προϋπολογισμούς τους, ώστε η Ισπανία να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνολικούς στόχους για το έλλειμμα που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Οικονομίας, δήλωσε, ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ισπανίας είχε μεγαλώσει κατά 31,2 τοις εκατό τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, συνολικά στα 2.155.000.000 €.

Η κυβέρνηση υπολογίζει εν μέρει στις εξαγωγές για να τραβήξει την Ισπανία από την ύφεση, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι παρατεταμένες συνέπειες της ύφεσης απειλούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

 Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μηνιαία πτώση των εξαγωγών κατά 3,7 τοις εκατό σε 19,6 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από 1.1. τοις εκατό στα 21,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

0 σχόλια: