Νέα μελέτη: Οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν τις χώρες της κρίσης πολύ αρνητικά.

Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν τις χώρες της κρίσης πολύ αρνητικά.
Είναι οι οίκοι αξιολόγησης πολύ αυστηροί με τις χώρες της κρίσης στην Ευρώπη; Σύμφωνα με μια μελέτη των πιστωτών, οι χώρες Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα πάνε άσχημα, αντίθετα με τη Γερμανία που πάει πάρα πολύ καλά.

Όταν πήρε την κατηφόρα η νομισματική ένωση συμμετείχαν και οι οργανισμοί αξιολόγησης. Από τις αρχές του 2010 έως τα μέσα του 2012 όχι μόνο αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα τα ελληνικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα. Σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό έριξαν προς τα κάτω και τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των εν λόγω χωρών.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση των περισσότερων των χωρών κρίσης έχει βελτιωθεί. Η ανάπτυξη στην Ισπανία έχει επιστρέψει, η Πορτογαλία έχει εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή διάσωση, αλλά και η Ελλάδα πήρε φρέσκο χρήμα από την ελεύθερη αγορά. Οι αξιολογήσεις, ωστόσο, παρέμειναν ως επί το πλείστον τόσο αρνητικές όσο ήταν. Για την ανάκαμψη των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ανέβηκε μόνο ένα σκαλοπάτι πιο πάνω.

Πάρα πολύ λίγο, λένε οι αναλυτές της DZ Bank οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα ιδιόκτητο μοντέλο αξιολόγησης, που αναπαράγει την ταξινόμηση των τριών μεγάλων οργανισμών αξιολόγησης, Standard & Poors (S & P), Moody και Fitch και φθάνουν σε ένα καθαρό συμπέρασμα. Σε σύγκριση με τις δικές τους αξιολογήσεις στο παρελθόν κατατάσσουν τις χώρες της κρίσης σήμερα όχι με συνέπεια και πολύ αρνητικά. 
Προκειμένου να διερευνηθεί η συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, οι αναλυτές έχουν δημιουργήσει το δικό τους μοντέλο αξιολόγησης, το οποίο αντανακλά με αρκετή ακρίβεια τις αποφάσεις των μεγάλων οργανισμών στο παρελθόν, ακόμη και αν δουλεύει με όλους τους άλλους δείκτες. 

Το μοντέλο της αξιολόγησης για την περίοδο πριν από την κρίση, αντανακλούσε την κατάσταση με αρκετή ακρίβεια, όμως στην αρχή της κρίσης άρχισαν οι αξιολογήσεις τους να βγαίνουν δραματικά εκτός. Πρώτον το μοντέλο για τις χώρες της κρίσης ήταν ήδη κάτω, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης είχαν απονείμει υψηλή βαθμολογία. Δεύτερον, η πτώση του μοντέλου δεν είναι τόσο δραστικά όσο στην πραγματικότητα των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Με άλλα λόγια, οι οίκοι αξιολόγησης ενήργησαν πολύ αργά, πρώτον και δεύτερον, πολύ αυστηρά.

Στην πιο κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ του μοντέλου αξιολόγησης της DZ Bank και των οίκων αξιολόγησης βρίσκεται στην επικαιρότητα η ελληνική περίπτωση: Ενώ το μεγαλύτερο πρακτορείο S & P έχει κατατάσσει τη χώρα με βαθμό Β. Περισσότερο με το καθεστώς junk, η βαθμολογία θα πρέπει, σύμφωνα με τη μελέτη να είναι πράγματι σε BBB. Μια διαφορά των επτά βαθμίδων. Επίσης, στην Πορτογαλία (έξι βαθμίδες) και στην Ισπανία (τέσσερες βαθμίδες), οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Η Γαλλία και η Ιταλία, ωστόσο κατά κάποιον τρόπο αξιολογούνται μόνο με δύο βαθμίδες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, οι αναλυτές αναμένουν με πρώιμο κύμα αναβαθμίσεων στις χώρες της κρίσης. Σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, ωστόσο, τα πάντα θα πρέπει να παραμείνουν τα ίδια. Και η Γερμανία με την αξιολόγηση ΑΑΑ της σύμφωνα με τη μελέτη είναι μάλιστα μια βαθμίδα καλύτερα.

0 σχόλια: