Τα αλιευτικά αποθέματα στη Μεσόγειο απειλούνται με εξαφάνιση

αλίευση στη μεσόγειο
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αλιευτικά δεδομένα για τα τελευταία 20 χρόνια και κρούουν τον
κώδωνα του κινδύνου: Για όλα τα είδη που μελετήθηκαν τα αποθέματα συρρικνώνονται. Όρια αλίευσης δεν υπάρχουν.

Τα αποθέματα της Μεσογείου συρρικνώνεται σταθερά. Ενώ η κατάσταση στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό έχει χαλαρώσει, η κατάσταση σε πολλά μέρη της Μεσογείου όμως είναι ανησυχητική, έγραψε ένας Έλληνας επιστήμονας στο περιοδικό Current Biology (Βασιλακόπουλος το 2014). Ιδιαίτερα προβληματικά είναι ότι όλο και περισσότερα νεαρά ψάρια αλιεύονται, που δεν έχουν γονιμοποιηθεί.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Παρασκευά Βασιλακόπουλο από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην Ανάβυσσος είχαν αξιολογήσει τα αλιευτικά δεδομένα από τα έτη 1990 έως 2010. Οι ερευνητές μελέτησαν 42 πληθυσμούς των εννέα ειδών, όπως είναι ο μπακαλιάρος, μπαρμπούνι, αντσούγιες και τις σαρδέλες. Το αποτέλεσμα: Στην πάροδο των 20 χρόνων η αλιευτική πίεση έχει αυξηθεί σταθερά. Το 2010 τα περισσότερα ψάρια, που αλιεύονταν όλων των τύπων, για πρώτη φορά ήταν περισσότερα από ότι ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων.

Ειδικότερα, ο μπακαλιάρος και το μπαρμπούνι επηρεάζονται, σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο και τους συνεργάτες του. Ζουν κοντά στο βυθό της θάλασσας και ως εκ τούτου, καταλήγουν σε μεγάλους αριθμούς στις τράτες βυθού.

Τα στοιχεία είναι συνεπή με τις πληροφορίες που παρέχονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις δύο εβδομάδες πριν η Επίτροπος για την αλιεία της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη είχε επισημάνει την κακή κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο. Έτσι, τουλάχιστον το 96 τοις εκατό των βαθυπελαγικών ειδών βρίσκονται σε υπεραλίευση. Αποθέματα σε ενδιάμεσα βάθη ήταν αντικείμενο υπεραλίευσης σε περισσότερο από 70 τοις εκατό.
 
Πάρα πολλά μικρά ψάρια αλιεύονται με διάφορες μεθόδους αλιείας
Οι Έλληνες ερευνητές εξηγούν την κακή κατάσταση, που βρίσκεται αυτή την στιγμή η περιοχή της Μεσογείου, όπου ένας μεγάλος αριθμός μικρών αλιευτικών σκαφών δραστηριοποιούνται εκεί με διαφόρους μεθόδους αλιείας. Επιπλέον, πολλά αλιεύματα έχουν ξεφύγει από τις αρχές, διότι τα πλοία βρίσκονται σε πολλά μικρά λιμάνια, χωρίς να ελέγχονται από τις επίσημες αρχές. Οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν σοβαρά να ελεγχθούν. Η προβληματική οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών της Μεσογείου επιδεινώνει την κατάσταση.

Επιπλέον, στη Μεσόγειο δεν ισχύουν όρια αλιευμάτων, με εξαίρεση τον τόνο. Σύμφωνα με το Πρότυπο από την Αυστρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως εκ τούτου, ζητεί να καθορίζεται από τις παρόχθιες χώρες εθνικοί ή περιφερειακοί κανόνες σχετικά με το μέγεθος του στόλου και της αλιευτικές εποχές.

«Είναι η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περιφερειακές κυβερνήσεις της αλιείας και της διαχείρισης της έρευνας πρέπει να το πάρουν πιο σοβαρά στη Μεσόγειο», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Βασιλακόπουλος. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση της αλιευτικής έρευνας.

0 σχόλια: