Η Alibaba η κινέζικη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου έκανε το ντεμπούτο της στη Wall Street .

Η Alibaba, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου από την Κίνα, έκανε το ντεμπούτο της στη Wall Street την Παρασκευή. Ήταν η μεγαλύτερη αρχική
δημόσια εγγραφή όλων των εποχών. Η Alibaba άντλησε 29.7 δις. δολάρια για την αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της, εύκολα κατακτώντας το προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ την Visa, η οποία είχε συγκεντρώσει 17.9 δις. δολάρια το2008.

Η δημόσια εγγραφή στην τιμή των 68 δολαρίων αρχικώς ανά μετοχή, με αγοραία αξία στα 168 δις. δολάρια. Αλλά μετοχές ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται την Παρασκευή το πρωί στο 92,70 δολάρια, μέχρι 36% από την αρχική τιμή, για να επιτύχει τελικά κεφαλαιοποίηση πάνω από 228 δις. δολάρια. 

Χάρη στην τεράστια είσοδο της στην αγορά, η Alibaba είναι επίσημα πλέον μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Με 228 δις. δολάρια αποτίμηση της η Alibaba είναι στη τέταρτη θέση στο top 10 των πιο πολύτιμων εταιρειών τεχνολογίας. Η πιο πολύτιμη εταιρεία, με αποτίμηση 611 δις. δολάρια  είναι η Apple, η δημιουργός των iPhones και iPads. Στη δεύτερη θέση είναι η Google με αποτίμηση 400 δις. δολάρια και η Microsoft δεν είναι πολύ πίσω με αποτίμηση 384 δις. δολάρια.

Αν και η Apple είναι 2,6 φορές πιο πολύτιμη από την Alibaba, είναι πιο πολύτιμη από ό, τι πολλές άλλες γίγαντες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, IBM, Oracle, Samsung, Intel, και η Amazon , με αυτή τη σειρά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Alibaba είναι πιο συχνά σε σύγκριση με το Amazon, αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Η Amazon είχε αρχίσει πέντε χρόνια πριν την Alibaba, και σε μια σύγκριση των επιχειρήσεων λιανικής του διευθυντή Jeff Bezos της Amazon απασχολεί 3.7x περισσότερους ανθρώπους από την εταιρεία Alibaba του διευθυντή Ma.

0 σχόλια: