Το Zephyr S θα πρέπει να περιστρέφεται σε μεγάλο υψόμετρο για εβδομάδες.

Το ηλιακό αεροσκάφος Airbus θέτει παγκόσμιο ρεκόρ πετώντας 26 ημέρες
Το ηλιακό αεροσκάφος Airbus θέτει παγκόσμιο ρεκόρ πετώντας για
26 ημέρες. Τώρα η σειριακή παραγωγή του Zephyr S πρέπει να ξεκινήσει.

Το ηλιακό αεροσκάφος Zephyr S της Airbus βρισκόταν στον αέρα στην πρώτη του πτήση για σχεδόν 26 ημέρες, θέτοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αντοχής. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου στην Αριζόνα και μόνο μετά από 25 ημέρες, 23 ώρες και 57 λεπτά προσγειώθηκε ξανά, δήλωσε ο κατασκευαστής αεροσκαφών την Τετάρτη στο Μόναχο. "Στη μαζική παραγωγή, το Zephyr θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περίπου 3 μήνες χωρίς διακοπή", ανακοίνωσε η Airbus.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ως σταθμός αναμετάδοσης για σύνδεση με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Ο πρώτος πελάτης είναι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Το Zephyr S θα μπορούσε επίσης να ταξιδέψει σε εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια, να ανιχνεύσει νωρίς τις δασικές πυρκαγιές, να εντοπίσει πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα ή να υποστηρίξει αποστολές περιπολιών στα σύνορα και άλλες αποστολές. Είναι φθηνότερο και πιο ευέλικτο και προσφέρει πιο ευκρινείς εικόνες από έναν δορυφόρο, που πετούν περισσότερο από ένα αεροπλάνο ή ένα αεροπλάνο και έχει "τη δυνατότητα επανάστασης στη διαχείριση καταστροφών", δήλωσε η Airbus.

Η σειρά παραγωγής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Farnborough κοντά στο Λονδίνο. Το ελαφρύ αεροσκάφος μήκους 75 κιλών. Με πτέρυγα 25 μέτρων λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και πετά σε ύψος 21 χιλιομέτρων πάνω από την κανονική εναέρια κυκλοφορία και τα σύννεφα στη στρατόσφαιρα. Μέχρι στιγμής έχουν πετάξει μόνο τρία αεροσκάφη: το υπερηχητικό αεροσκάφος Concorde και το στρατιωτικό αεροσκάφος αναγνώρισης U-2 και SR-71 Blackbird, δήλωσε εκπρόσωπος της Airbus. Ο κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ πτήσης πριν από την πρώτη πτήση του Zephyr S ήταν ένα πρωτότυπο zephyr που ήταν 14 ημέρες στον αέρα το 2010.

0 σχόλια: