Tο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος λιώνει και γρήγορα απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Οι φυσαλίδες μεθανίου σηματοδοτούν μια λίμνη όπου το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος λιώνει και γρήγορα απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος των λιμνών στην Αρκτική αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το κλίμα της γης προειδοποιεί η ΝΑΣΑ. Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα απελευθερώσουν τον άνθρακα, που είναι παγιδευμένος στο κατεψυγμένο έδαφος της Αρκτικής, επιταχύνοντας τον ρυθμό της κλιματικής αλλαγής αλλά τώρα πιστεύουν ότι η απότομη απόψυξη κάτω από τις λίμνες είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.

Αυτό είναι το εύρημα ενός νέου εγγράφου που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο 10ετούς συνεργασίας της NASA για να μελετήσει πώς θα αλλάξουν οι κλιματικές αλλαγές στην περιοχή της παγωμένης Αρκτικής.

"Δεν χρειάζεται να περιμένουμε 200 ή 300 χρόνια για να πάρουμε αυτές τις μεγάλες απελευθερώσεις άνθρακα του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους ", οδηγεί μια μελέτη της συγγραφέα Katey Walter Anthony, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks, δήλωσε σε μια δήλωση της ΝΑΣΑ για την έρευνα. "Στην διάρκεια της ζωής μου, στη διάρκεια της ζωής των παιδιών μου, θα πρέπει να αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει ήδη, αλλά δεν συμβαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό αυτή τη στιγμή, αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες, θα πρέπει το φαινόμενο αυτό να κορυφωθεί." Η αλλαγή του κλίματος ενισχύει το" Heartbeat "της Γης και αυτό είναι κακό νέο.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μετρήσεις και μοντέλα για το πώς το κλίμα αλλάζει και λιώνοντας το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος πως αλληλεπιδρά. Συγκεκριμένα, η ομάδα επιστημόνων κοίταξε στο κάτω από τα παγωμένα νερά, που είναι γνωστά ως thermokarst λίμνες.

Η ομάδα πίσω από τη νέα έρευνα μέτρησε την απελευθέρωση άνθρακα σε 72 διαφορετικές τοποθεσίες σε 11 λίμνες thermokarst στη Σιβηρία και την Αλάσκα, συν πέντε θέσεις χωρίς λίμνες, για να υπολογίσει πόση ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου παράγεται και πόσος παλαιός ήταν ο άνθρακας που περιείχαν. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να βεβαιωθούν ότι τα μοντέλα που σχεδίασαν ήταν στο σωστό δρόμο.

Εδώ είναι το πρόβλημα: Όταν η μόνιμα παγωμένη βρωμιά λιώνει, τα παγιδευμένα βακτήρια στο εσωτερικό της γίνονται πάλι ενεργά, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία είναι και τα δύο ισχυρά αέρια θερμοκηπίου.

Αλλά όταν αυτό συμβαίνει κάτω από τις λίμνες των thermokarst, η διαδικασία είναι ακόμα πιο δυσάρεστη επειδή το νερό στην επιφάνεια επιταχύνει την τήξη. Τα απελευθερωμένα αέρια, που ενσωματώθηκαν με τα άτομα άνθρακα πριν 2.000 και 43.000 ετών, γρήγορα ανεβαίνουν στη λίμνη και μετά στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτή η απότομη απόψυξη εξακολουθούσε να αποτελεί ανησυχία ακόμη και κάτω από ένα σενάριο στο οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν στην παραγωγή αερίων θερμοκηπίου και να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα περιγράφεται σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (15 Αυγούστου) στο περιοδικό Nature Communications.

0 σχόλια: