Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης βλέπει τον κόσμο στο κατώφλι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Τα σαφή λόγια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης επί τη ευκαιρία των εορτασμών για την 25η επέτειο του Τείχους του
Βερολίνου επέκρινε τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την πολιτικής τους στην Ουκρανία.

"Κατάρρευση της εμπιστοσύνης" εξαιτίας της πολιτικής στην Ουκρανία.

Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η επέτειο του Τείχους του Βερολίνου, ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχει κάνει σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Δύσης, ειδικά σε σχέση με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία. "Ο κόσμος λέει ότι βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Μερικοί λένε, ότι ήδη έχει αρχίσει." Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μια "κατάρρευση της εμπιστοσύνης" που ολοκληρώθηκε. Τα γεγονότα είναι οι συνέπειες μιας κοντόφθαλμης πολιτικής. Ήταν η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο γεγονός και να αγνοήσει τα συμφέροντα των εταίρων χωρών.

Η 83χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικριτής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου ζήτησε κατανόηση στην τρέχουσα πολιτική της Μόσχας. Πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν αποκάλυψαν την επιθυμία να μειωθούν οι εντάσεις στη σύγκρουση της Ουκρανίας και να αναβιώσει και πάλι η εταιρική σχέση.

Ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος συναντήθηκε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η κρίση, μια σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης των γερμανο-ρωσικών σχέσεων. "Ας θυμηθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς γερμανο-ρωσική συνεργασία". Επιπλέον, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ και τις κυρώσεις των ΗΠΑ θα πρέπει να αρθούν σταδιακά.

Η κριτική των εξελίξεων μετά την πτώση του τείχους

Ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πατέρες της γερμανικής ένωσης, κατηγόρησε τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους μετά το 1989. Είχε δηλώσει ότι εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία της Ρωσίας. "Εδώ στο Βερολίνο, για την επέτειο του Τείχους του Βερολίνου, πρέπει να πω ότι όλο αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας," δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Ήδη στη δεκαετία του ενενήντα η Δύση είχε αρχίσει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία είχε καταστήσει δυνατή την ειρηνική επανάσταση στη Γερμανία και στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Γκορμπατσόφ αναφέρει παραδείγματα όπου η υποτίμηση της Ρωσίας φαίνεται από τη Δύση: Οι Πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας ο δρόμος για την επέκταση του ΝΑΤΟ, εκτός αυτού το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. "Ποιος υποφέρει περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη; Είναι η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι."
πηγή : Süddeutsche

0 σχόλια: