Στην εταιρεία Rheinmetall, βιομηχανία όπλων τις επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 37 εκατ. ευρώ για δωροδοκίες που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Η αμυντική βιομηχανία όπλων Rheinmetall παραδέχτηκε ότι έκανε δωροδοκίες
Ντίσελντορφ: Η αμυντική βιομηχανία όπλων Rheinmetall πλήρωσε ένα εκατομμύριο πρόστιμο για δωροδοκίες που έκανε στην Ελλάδα. Στη θυγατρική της Βρέμης Rheinmetall, τη Rheinmetall Defence Electronics (RDE) τις επιβλήθηκε πρόστιμο από τον εισαγγελέα της Βρέμης 37 εκατ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη η εταιρεία. Με την πληρωμή πρέπει να απαλειφθούν κέρδη που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

Κατά την έρευνες της εισαγγελίας η εταιρία κατηγορήθηκε ότι στις αμυντικές συναλλαγές με την Ελλάδα βρέθηκαν μη εξουσιοδοτημένες πληρωμές μέσω ενός εκπροσώπου της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Rheinmetall ο Armin Papperger παραδέχτηκε τις δωροδοκίες. "Έχουν γίνει λάθη από την Rheinmetall, αλλά εμείς απλά το ομολογούμε", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος στη "Süddeutsche Zeitung". "Το να ελιχθούμε δεν θα μας φέρει τίποτα."

Σύμφωνα με την Εφημερίδα η εταιρεία όπλων πρέπει, εκτός από τα πρόστιμα που αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον ακόμη και 6.4 εκατ. ευρώ σε φόρους επειδή οι δωροδοκίες αφαιρέθηκαν κατά λάθος ως έξοδα των επιχειρήσεων από το φόρο. Η συνολική ζημία θα ισοδυναμεί με πάνω από 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η θυγατρική RDE της Rheinmetall είχε πουλήσει το σύστημα αεράμυνας Asrad για 150 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό στρατό κατά την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα είχε την εποχή εκείνη, από την άποψη της οικονομικής δύναμης τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για το τεράστιο χρέος της χώρας. Πολλές εταιρείες άμυνας της Γερμανίας τέθηκαν υπό πίεση λόγω των υποτιθέμενων δωροδοκιών προς στην Ελλάδα.

πηγή : Spiegel

0 σχόλια: