Η πακιστανική Μαλάλα Γιουσαφζάι και o ινδός Kailash Satyarthi έχουν πάρει στο Όσλο τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης.

Η πακιστανική Μαλάλα Γιουσαφζάι και o ινδός Kailash Satyarthi έχουν πάρει στο Όσλο τα βραβεία Νόμπελ ειρήνης
Η πακιστανική Μαλάλα Γιουσαφζάι και o ινδός Kailash Satyarthi έχουν πάρει στο Όσλο τα βραβεία Νόμπελ ειρήνης. Και οι δύο μάχονται σε όλο τον κόσμο για τα δικαιώματα των παιδιών.
Η Πακιστανή η Μαλάλα Γιουσαφζάι ανακοίνωσε κατά την ομιλία αποδοχής της για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επιβολή του δικαιώματος στην εκπαίδευση μέχρι και το τελευταίο παιδί. "Θα πολεμήσω μέχρι να δω όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο," ο νεαρότερος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε την Τετάρτη στο Όσλο. Ακόμα και ο Ινδός Kailash Satyarthi έλαβε το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης για την υποστήριξη του για τα δικαιώματα των παιδιών.

"Γιατί είναι τόσο εύκολο να μας φέρουν τα όπλα, αλλά τόσο δύσκολο για να μας δώσουν τα βιβλία;" ρώτησε η 17-χρονη η Malala. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι λεγόμενες «ισχυρές» χώρες είναι τόσο καλές για να ξεκινήσουν πολέμους, αλλά αποτυγχάνουν στην επίτευξη της ειρήνης. "Οι ενήλικες μπορεί να το καταλάβουν, αλλά εμείς τα παιδιά όχι." Ο Satyarthi, ισχυρίζεται ότι έχει απελευθερώσει με την οργάνωση που ίδρυσε τη Bachpan Bachao Andolan περίπου 80.000 παιδιά από καταναγκαστική εργασία, έδωσε ως συν-νικητής του Νόμπελ Ειρήνης μια έκκληση για τα δικαιώματα των παϊδιών. Αρνήθηκε να δεχτεί ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να έχει αρκετά χρήματα για την εκπαίδευση, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες μίας εβδομάδας είναι επαρκείς για να επιτρέψουν σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα της εκπαίδευσης. "Αρνούμαι να δεχθώ ότι οι αλυσίδες της σκλαβιάς θα πρέπει να είναι ισχυρότερες από την επιθυμία για ελευθερία", είπε ο 60 ετών Satyarthi.

Τη Malala και τον Satyarthi πριν από την τελετή απονομής στο Όσλο έλαβαν πολλά χειροκροτήματα από χιλιάδες παιδιά σχολικής ηλικίας και περίπου 7000 παιδιά ηλικίας έξι έως 14 ετών, που είχαν προσέλθει μπροστά από το κτίριο απονομής Νόμπελ για να γιορτάσουν τους νικητές. Η επιτροπή Νόμπελ γνωστοποίησε τους νικητές των βραβείων του τρέχοντος έτους στις 10 Οκτωβρίου. Το διάσημο βραβείο αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο, ένα πιστοποιητικό και μια επιταγή για οκτώ εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (860.000€), το οποίο μοιράζονται τώρα.

Για την Malala, η τελετή στο Όσλο είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς αναγνωρίσεων, οι οποίες έχουν χορηγηθεί από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν τον Οκτώβριο του 2012. Tο κορίτσι ζει τώρα με την οικογένειά της στη Βρετανία. Ήδη την έχουν δεχθεί στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στο βρετανικό Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ως ομιλητής στην εξέδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ήδη δημοσιεύσει μια βιογραφία.

Πριν από την τελετή η Malala δήλωσε στο BBC, ότι μετά την απονομή του βραβείου δεν έχει τελειώσει το έργο της σε καμιά περίπτωση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ εξακολουθούν να λαμβάνουν σχεδόν 58 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας καμιά σχολική εκπαίδευση.
 
πηγή : Frankfurter Algemeine

0 σχόλια: