Die Welt :Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ζοφερές προοπτικές: Στις 17 Δεκεμβρίου, Ελλάδα θα εκλέξει ένα νέο πρόεδρο και ίσως ένα νέο κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, αλλά όμως υπάρχει μικρή ελπίδα.
Το παιδί της κρίσης στην Ευρώπη ευρίσκεται προ εκλογών και έχει ξανά προβλήματα. Φεύγοντας από την ευρωζώνη θα ήταν μια λύση. Αλλά ακόμα και τότε, η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια.

Τίποτα δεν είναι καλό στην Ελλάδα. Βεβαίως, η οικονομία είναι στο 0,7 τοις εκατό με ισχυρή ανάπτυξη το καλοκαίρι από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ. Μπορεί η ύφεση να έχει τελειώσει μετά από έξι χρόνια. Αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταστρέψει τα ευαίσθητες επιτυχίες και πάλι.

Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, τα τριετή κρατικά ομόλογα έχουν ανέβει στο 8.5 τοις εκατό, η χρηματιστηριακή αγορά καταρρέει.

Είναι αμφίβολο αν θα συμβεί. Όχι αργότερα από τις αρχές Φεβρουαρίου απειλούνται εκλογές, με πιθανό νικητή το Σύριζα. Εκτός αν συμφωνήσουν εγκαίρως για ένα νέο πρόεδρο. Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι από τις μεταρρυθμίσεις.

Η κρίση του Ευρώ είναι ζωντανή 
 
Το δράμα της Ελλάδας καθιστά σαφές ότι η κρίση του Ευρώ ζει. Η όμορφη ιστορία της Μέρκελ και ΣΙΑ για τη διάσωση των σε κρίση των κρατών για μια νέα σταθερότητα της ζώνης του ευρώ παρέμεινε ένας μύθος. Επιπλέον, οι ανησυχίες της Ιταλίας και τη Γαλλίας και οι δυσμενείς προοπτικές για τις τράπεζες και τους κινδύνους για την περιοχή νομίσματος συνέχισαν να αυξάνονται.

Με θέα την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι διασώστες πρέπει τώρα να αποφασίσουν. Είτε να κρατήσουν τη χώρα παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, την πολιτική κρίση, τη στήριξη με δισεκατομμύρια περισσότερα δάνεια και ένα περαιτέρω νέο κούρεμα κρατώντας τη τεχνητά πάνω από το νερό, ή να τραβήξουν το φρένο έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Φυσικά, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υποστηρίξουν τη χώρα στη συνέχεια με δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό θα ήταν μια καλή επένδυση.

πηγή : Die Welt

0 σχόλια: