Αρνητικό ρεκόρ των πάγων της Αρκτικής.

Αυτό το χειμώνα, ο πάγος της Αρκτικής έχει μέτρια αύξηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος πάγος στο επερχόμενο Αρκτικό καλοκαίρι.
Κανόνας είναι το χειμώνα να μεγαλώνει ο πάγος της Αρκτικής. Αλλά αυτό το έτος, οι τιμές είναι πολύ κάτω του μέσου όρου. Μια πρόσφατη μέτρηση δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την περιοχή. Από το 1979 παρακολουθείται δορυφορικά από το διάστημα η τύχη των πάγων της Αρκτικής θάλασσας. Στο σκοτάδι και στο κρύο της πολικής νύχτας, το λευκό πέπλο μεγαλώνει, λιώνει ξανά πάλι μέχρι αργά το καλοκαίρι. Τώρα ανακοινώνεται ένα νέο χαμηλό ρεκόρ. Αυτό το χειμώνα ο πάγος είχε τη μικρότερη αύξηση, όπως ποτέ πριν. Αυτό είναι εμφανές από τις μετρήσεις της Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια, ο πάγος της Αρκτικής έφτασε φέτος το χειμώνα μόνο μία μέγιστη έκταση 14.540.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 25 Φεβρουαρίου. Από τότε, η περιοχή γίνεται μικρότερη. Η επέκταση ήταν πολύ κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η προηγούμενη ελάχιστη τιμή ήταν το 2011.

Έως 10 βαθμούς θερμότερο από το μέσο όρο

Υπεύθυνος για το τρέχον αρνητικό ρεκόρ είναι τα καιρικά φαινόμενα πάνω από τον Ειρηνικό και τον Βόρειο Ατλαντικό. Έτσι, ήταν στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, οι μέσες θερμοκρασίες στη Θάλασσα του Μπάρεντς μεταξύ Σπίτσμπεργκεν και της Ρωσικής Αρχιπέλαγους Franz Josef Land οκτώ έως δέκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Σύγκριση με το μέσο χειμωνιάτικη εξάπλωση από τα έτη 1981-2010 χάθηκαν στην παγωμένη επιφάνεια της Αρκτικής σχεδόν 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μία χαμηλότερη αρχική τιμή στο κάλυμμα του πάγου δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, που θα έχει οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού.

"Επικίνδυνο είναι ακόμη και για υπόλοιπο κόσμο" 

"Μια χαμηλή χειμωνιάτικη εξάπλωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αντιδράσεις που είναι επικίνδυνες για την Αρκτική και τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποιεί, ωστόσο, περιβαλλοντολόγος Αλέξανδρος Shestakov από το WWF. Αυτό έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο σκούρα κατά μέσο όρο, αφού είναι λιγότεροι οι πάγοι που επιπλέουν στο νερό. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο ηλιακό φως αντανακλάται στο διάστημα και κατά αυτόν τον τρόπο το νερό μπορεί να θερμανθεί περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επόμενο χειμώνα να υπάρχει πάλι λιγότερος πάγος.

Ένα έτος πάγου εξαφανίζεται ευκολότερα σε ένα καλοκαίρι. Χοντροί πάγοι όμως που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια αρκετών χειμώνες έχουν γίνει σημαντικά λιγότεροι στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές το αναφέρουν πρόσφατα στο περιοδικό "κρυόσφαιρα». Έτσι, το μέσο πάχος του πάγου στην Αρκτική 1975-2012 έχει μειωθεί κατά 65 τοις εκατό. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο, όπως το νομίζαμε προηγουμένως.

Για τα ζώα στην Αρκτική, αλλά και για τους παραδοσιακούς κατοίκους της περιοχής η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες. Έτσι, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν, για παράδειγμα, ότι οι πολικές αρκούδες πηγαίνουν όλο και πιο βόρεια, λόγω της τήξης των πάγων.
Σχετικά θέματα :
Ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1880;

Στο δρόμο προς τα πάνω στον Ατλαντικό, το Ρεύμα του Κόλπου χωρίζει. Ένα τμήμα ρέει προς τη νότια Αφρική, ενώ το άλλο μέρος ρέει προς την Ευρώπη φέρνοντας ήπιες θερμοκρασίες και εδώ κρυώνει σταδιακά.

Το Ρεύμα του Κόλπου εξασθενεί. Αυτό φροντίζει για το ήπιο κλίμα στη Δυτική Ευρώπη, φαίνεται να απειλείται.Τι λένε οι επιστήμονες για την προφητική χολιγουντιανή ταινία "The Day After Tomorrow".

0 σχόλια: