Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τα αυταρχικά καθεστώτα, για να μειωθεί η εισροή των προσφύγων;

Πρόσφυγες από την Αφρική στοιβάζονται σε μια βάρκα για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η Βρώμικη μάχη της Ευρώπης για τα κύματα των προσφύγων που κατακλύζουν την ήπειρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τα αυταρχικά καθεστώτα, για να μειωθεί η εισροή των προσφύγων.

Ένας κατάλογος πιθανών προγραμμάτων στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με χώρες όπως η Ερυθραία, το Σουδάν και την Αίγυπτο.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την υποστήριξη ειδικά των κυβερνήσεων εκείνων, που "καταπιέζουν με ένα βάναυσο τρόπο τους ανθρώπους, τους βασανίζουν και τους σκοτώνουν".

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες είναι μια πολιτική, που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μπορεί να γλιστρήσουν μέσα. Βασικά, όμως, κυριαρχεί η πεποίθηση να τους αποθαρρύνει, τους πιθανούς μετανάστες, αυτούς που κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους στην Ευρώπη, να μην τους αφήσουν να ταξιδεύσουν ή να τους επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πίσω. Για το σκοπό αυτό, συνάπτονται εδώ και χρόνια νέες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης τους, κυρίως από τη βόρεια και ανατολική Αφρική.

Μετά την Αραβική Άνοιξη, πολλές συμφωνίες έχουν λήξει, η ΕΕ έχει αναλάβει τώρα μια νέα πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ποιο βαθμό συνεργάζεται με αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Κέρας της Αφρικής, δείχνουν διαπραγματευτικά εμπιστευτικά έγγραφα από τους τελευταίους μήνες.

Υποστήριξη για αυταρχικά καθεστώτα

Τα έγγραφα που αναφέρονται σχετικά με το ARD-περιοδικό Monitor την Πέμπτη το βράδυ, αναφέρονται στη "διαδικασία Χαρτούμ", η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014. Μέλη από την Ευρώπη και την Αφρική εργάζονται από κοινού κατά της «παράνομης μετανάστευσης» και της εμπορίας ανθρώπων.

Η κοινωνιολόγος Ρίτσαρντ Alba και η Nancy Foner που έχουν σχέση με τις πολιτικές για τη μετανάστευση έξι χωρών, προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η Γερμανία φοβάται προπαντός για τα μειονεκτήματα της μετανάστευσης.

Σε μια συνάντηση στο Sharm el-Sheikh τον Απρίλιο του 2015 δημιουργήθηκε ένας κατάλογος των πιθανών σχεδίων. Έτσι, τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης της Ερυθραίας "ενισχύθηκαν", προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Τους Σουδανούς αξιωματούχους παρείχαν εκπαίδευση στη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», στο Νότιο Σουδάν που θέλουν να βελτιώσουν τη «διαχείριση των συνόρων». Σε ένα κέντρο εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία στο Κάιρο η αστυνομία και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των αφρικανικών κρατών εκπαιδεύονται με τη βοήθεια της ΕΕ.

Παράξενη συνεργασία

Παρόλο που ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλές προτάσεις που μπορεί να θεωρηθούν «κανονική αναπτυξιακή βοήθεια», με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες. Αλλά κυρίως, η αστυνομική και δικαστική συνεργασία με το εν λόγω καθεστώς, στην Ιταλία και στη Γερμανία ήταν η πιο υπεύθυνη. Οι κυβερνήσεις της Ερυθραίας, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, επίσης, κατηγορούνται από την Γερμανία ότι κατάφωρα και συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir διώκεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ακόμη και για τη γενοκτονία κατά του ίδιου του λαού του.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία, Selmin Çalışkan, επέκρινε τους πιθανούς σύμμαχους "ακριβώς τις κυβερνήσεις που καταπιέζουν τους λαούς με ένα βάναυσο τρόπο, βασανίζουν και σκοτώνουν". Ειδικά η συνεργασία με την Ερυθραία είναι ένα «αστείο», είπε ο ευρωβουλευτής Cornelia Ernst (αριστερά). «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πούλησε τις αξίες για τις οποίες έχει."

Μήνες πριν, στους τομείς της μετανάστευσης ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τα «δικτατορικά καθεστώτα». Οι δικτατορίες ήταν «κατά κάποιον τρόπο αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος», είπε εκείνη την εποχή. "Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά, καθώς και τις ευθύνες τους." Μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε τον Ιούνιο για τη διαδικασία Χαρτούμ ότι έχει μόλις αρχίσει, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τα σχέδια.

0 σχόλια: