Η Κένυα λέει ότι θέλει να ιδρύσει άμεσα έναν οργανισμό κατά του Ντόπινγκ. Πολύ λίγο πολύ αργά;

Η Κενυάτισσα Rita Jeptoo τρεις φορές νικήτρια του Μαραθώνιου της Βοστώνης αποκλείστηκε διότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών
Η Κένυα, ένας από τα κορυφαία έθνη στον κόσμο στο στίβο, αποφάσισε τη δημιουργία ενός Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ, με άμεση ισχύ, αναφέρει το BBC. Η είδηση έρχεται μετά από μια εβδομάδα των συνομιλιών υψηλού επιπέδου σχετικά με την εξαπάτηση και απαγόρευση της βελτίωσης των επιδόσεων με φαρμακευτικές ουσίες στον κόσμο του αθλητισμού: Στις 9 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) αποκάλυψε ότι η Ρωσία είχε διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις του ντόπινγκ.

Την Παρασκευή 13 Νοέμβριου, η IAAF διέκοψε τη συνεργασία της Ρωσίας με την οργάνωση, απαγόρευσε στη χώρα από τη συμμετοχή της σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακούς Αγώνων της επόμενης χρονιάς στη Βραζιλία.

Η Κένυα μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά της WADA που είναι στο στόχαστρο; Τον Αύγουστο, η Έρευνα (paywall) από ένα γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και του Ηνωμένου Βασιλείου Sunday Times έδειξαν ότι η Κένυα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αθλητών με ύποπτα αποτελέσματα του αίματος όταν δοκιμάστηκαν για ντόπινγκ. Μετά την απελευθέρωση της εν λόγω έκθεσης, η WADA ξεκίνησε τη δική της έρευνα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, 35 αθλητές από την Κένυα έχουν αποτύχει σε δοκιμές για ουσίες. Τα πιο υψηλό προφίλ περιστατικό αφορά τη Ρίτα Jeptoo, την πρώην νικήτρια του Μαραθωνίου Βοστώνης και του Σικάγου, η οποία βρέθηκε θετική για EPO, μια απαγορευμένη ουσία, το περασμένο έτος. Η έκτακτη πτυχή της υπόθεσης αυτής, ήταν ότι είχε την παραδοχή της, ότι από το 2006 δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε μια εξέταση αίματος που να έχει γίνει στην Κένυα.

Τα αποτελέσματα του WADA δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Αλλά ο Ντικ Πάουντ, ο συν-συγγραφέας της έκθεσης για τη Ρωσία, είπε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η Κένυα "έχει ένα πραγματικό πρόβλημα με το ντόπινγκ και ήταν πολύ αργά για να το αναγνωρίσουμε", σύμφωνα με το BBC.

Ένας πληροφοριοδότης που αποκάλυψε τη διαφθορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Στίβου (IAAF) και τους Ρώσους Αθλητές, κατονόμασε την Κένυα ως χώρα με ένα πιθανό πρόβλημα του ντόπινγκ. "Θα πρέπει να υπάρχει μια παρόμοια έρευνα σε χώρες όπως την Κένυα και την Αιθιοπία", δήλωσε ο Αντρέι Baranov. "Τα επίπεδα των δοκιμών είναι πολύ περιορισμένα."

Οι υπάλληλοι της WADA έχουν παραπονεθεί ότι η κυβέρνηση της Κένυας έχει διστάσει να εξετάσει τέτοιες κατηγορίες. « Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση γι 'αυτό, παρά το γεγονός ότι είμαστε πεπεισμένοι", δήλωσε στους New York Times την περασμένη εβδομάδα ο David Howman, ο Γενικός Διευθυντής της WADA.

Ο Kipchoge Keino, Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Κένυας, λέει ότι πιστεύει ότι το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό ώστε να μπορεί να απαγορευτεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Κένυα επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις της WADA. "Έχω προσπαθήσει να πλησιάσει κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συμφωνήσουν για το πώς θα ενεργήσουμε, αλλά δεν έχω ακόμα επιτύχει μια συνάντηση", δήλωσε στο BBC.

0 σχόλια: