Συμβουλές εμπειρογνωμόνων υγείας.

Οι ειδικοί υγείας ενθαρρύνουν τους καπνιστές να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους στην
Αυστραλία να εγκαταλείψουν τα τσιγάρα καπνού και να στραφούν προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Λένε ότι θα μπορούσε να σώσει περισσότερες ζωές στη χώρα.

Συμβουλές εμπειρογνωμόνων υγείας

Οι ειδικοί στην υγεία συγκεντρώθηκαν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας για να συζητήσουν πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να εγκαταλείψουν τις συνήθειες τους.

Ο Hayden McRobbie, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Queen Mary στην Αγγλία, δήλωσε ότι εάν οι καπνιστές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον καπνό για κάπνισμα, θα μπορούσαν επίσης να στραφούν προς το άτμισμα. Είπε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να εξακολουθούν να έχουν νικοτίνη, αλλά δεν βλάπτουν τους πνεύμονες, όπως κάνουν τα συμβατικά τσιγάρα.

Ο Colin Mendelsohn, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη επιτρέπουν στους χρήστες να αναπαράγουν την ίδια εμπειρία καπνίσματος με τα κανονικά τσιγάρα, αλλά χωρίς τις επιβλαβείς επιπτώσεις των τοξικών αναθυμιάσεων.

Ο McRobbie πρόσθεσε ότι η κίνηση μπορεί να μην σώσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Αυστραλίας για την υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά τουλάχιστον θα σώσει περισσότερες ζωές στη χώρα. Οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων «δεν είναι απολύτως σαφείς», αλλά υπάρχει γενική συμφωνία ότι τα οφέλη τους αντισταθμίζουν τις βλαβερές συνέπειες των συμβατικών τσιγάρων.

Στην Αυστραλία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη δεν επιτρέπεται να πωληθούν, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα εισάγουν από έξω από τη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία, ωστόσο, σκοπεύει να νομιμοποιήσει την πώλησή τους και να τα εντάξει ως καταναλωτικά προϊόντα μέχρι το επόμενο έτος.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον καπνό

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Rutgers και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Mailman, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να ωφελήσουν τους καπνιστές που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη συνήθεια.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Έρευνα για την Υγεία του 2014 και το 2015, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 28% που δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν ο μοναδικός ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της εγκατάλειψης του καπνίσματος και ότι οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι τρεις φορές πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα από τους μη χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα;


Υπάρχουν αντιφατικές απόψεις σχετικά με τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρήγαγαν κάποιες από τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με τα τσιγάρα, αλλά μοναδικά και με άλλους τρόπους. Τόσο οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και οι χρήστες καπνού εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις στους (biomarkers) βιοδείκτες "οξειδωτικού στρες και ενεργοποίησης εγγενών αμυντικών μηχανισμών που σχετίζονται με πνευμονική νόσο".

Από την άλλη πλευρά, μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ασφαλέστερα και λιγότερο τοξικά από τα συμβατικά τσιγάρα καπνού. Στη μελέτη αυτή, εμπειρογνώμονες βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξινών και καρκινογόνων ουσιών σε δείγματα σάλιου και ούρων μακροχρόνιων χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τους μακροχρόνιους καπνιστές τσιγάρων καπνού.

49 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποίησαν καπνό το 2015

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί, σκοτώνοντας 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και αφήνοντας πάνω από 16 εκατομμύρια Αμερικανούς με μια νόσο.

Μόνο το 2015, υπολογίστηκε ότι περίπου 49 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έκαναν χρήση καπνού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η χρήση του ήταν υψηλότερη στους άντρες, στα άτομα πολλαπλών φυλών, σε εκείνους που ήταν εργένηδες, δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ήταν διαζευγμένοι, δεν ζούσαν με σύντροφο, χώρισαν ή χήρευσαν.

0 σχόλια: