Αγγλικός τύπος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα.

  • Αναρτήθηκε: 7.3.12 -
Διαβάστε τους κυριότερους τίτλους ειδήσεων των αγγλικών ΜΜΕ στο διαδίκτυο. Πως βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα;



Η Royal Bank της Σκοτίας και η HSBC επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων αξίας 206 δις ευρώ και θα ενταχθούν στη λίστα των 30 τραπεζών που κατέχουν το 39,9% των ομολόγων. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε μια επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο σκιαγραφώντας ένα σχέδιο 6 σημείων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα.

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ευρωπαϊκής ένωσης αγωνίστηκαν ενάντια στην αύξηση της ανεργίας, στα μέτρα λιτότητας και στις εξελισσόμενες ανησυχίες γύρω από την κρίση χρέους. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 0,4%, οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,4% και η βιομηχανία κατά 2%. Το ΑΕΠ της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,3%.

Ο αναλυτής Michael Hewson της CMC Markets δήλωσε: "Όποιος πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή είναι η απάντηση για την Ελλάδα, μάλλον ζει σε άλλο πλανήτη! Η συμφωνία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του τραπεζικού τομέα, καθώς ελάχιστα χρήματα θα προωθηθούν για να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας". Στην ιδανική περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί το 90% των επενδυτών να υπογράψουν τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων.

Λίγο παραπάνω από 24 ώρες απομένουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των ελληνικών ομολόγων και περίπου το 46% των κατόχων των ομολόγων έχει συμμετάσχει στην ανταλλαγή τους. Για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τα 130 δις ευρώ θα χρειαστεί το 90%. Ωστόσο ένα εθελοντικό ποσοστό της τάξης του 70% θα ήταν αρκετό για να αναγκάσει και τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν.