Παραγωγή ρεύματος από το ηφαίστειο.

Σε ένα project στην Ισλανδία προσπαθούν να παράγουν ενέργεια από ηφαίστειο
Οι ερευνητές θέλουν να παράγουν ηλεκτρισμό από τη θερμότητα των ηφαιστείων. Σε ένα project στην Ισλανδία ανακοίνωσαν τις πρώτες τους επιτυχίες και ξυπνούν την ελπίδα για μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Ακριβώς στα 4659 μέτρα έφτασε η τρύπα της γεώτρησης του project Deep στην Ισλανδία (IDDP) στις αρχές του 2017. Έτσι, οι μηχανικοί έφθασαν τόσο βαθιά όσο κανένα άλλο γεωθερμικό έργο. Πάνω απ 'όλα έκαναν διάτρηση στη χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία σε ηφαιστειακό πέτρωμα. Έτσι ξύπνησε η ελπίδα για μια πλούσια και παραγωγική και μακροπρόθεσμη πηγή ενέργειας.

Το νερό βρίσκεται σε κρίσιμη θερμοκρασία

Στο κάτω μέρος της οπής, οι μηχανικοί στους πόρους του πετρώματος μέτρησαν μια θερμοκρασία 427 βαθμούς Κελσίου υπό πίεση 340 bar. Υπό αυτές τις συνθήκες, το νερό βρίσκεται σε κρίσιμη θερμοκρασία, ως εκ τούτου, είναι είτε σε υγρή είτε σε αέρια κατάσταση. Εμπεριέχει μία τεράστια ποσότητα ενέργειας. Μόνο από αυτή η τρύπα στο Reykjanes θα μπορούσαν να παράγουν 50 μεγαβάτ ενέργειας, ικανά να τροφοδοτήσουν 50.000 μονοκατοικίες.

Το έργο ήταν αρκετά επικίνδυνο. Τα ηφαίστεια είναι περίπλοκα, η κατάσταση των φυσαλίδων του μάγματος είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Στο πλαίσιο αυτού του project, θα έπρεπε να τρυπήσουν και να προκαλέσουν, σε ακραία περίπτωση, μια ηφαιστειακή έκρηξη. «Στις πηγές κοντά στην επιφάνεια, είναι προφανώς αυτό επικίνδυνο», δήλωσε ο Ulrich Harms, διευθυντής του Κέντρου για την Επιστημονική Γεώτρηση στο Κέντρο Ερευνών για Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ. «Ωστόσο, μπορεί να προβλεφτεί πολύ καλά το τι αναμένεται σε μια περιοχή γεώτρησης με τη χρήση σύγχρονων γεωφυσικών μεθόδων.»

Ανεξάντλητη πηγή ενέργειας

Ωστόσο, η επιτυχής οπή στο ηφαίστειο είναι μόνο ένα μέρος στο δρόμο που οδηγεί σε μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Κανείς δεν έχει κερδίσει σε μακροπρόθεσμη βάση, με την υπερκρίσιμη θερμοκρασία της ροής του νερού. Οι μετρήσεις για παράδειγμα πρέπει να διευκρινίσουν αν σε βάθος αρκετό νερό στους πόρους συνεχίζει να ρέει, ο ατμός μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στην επιφάνεια, ή αν είναι πιο λογικό να οδηγήσουν το κρύο νερό από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να μειώσουν τη θερμοκρασία του νερού κάτω από το κρίσιμο όριο. Νέοι συνδυασμοί των υλικών για τους σωλήνες θα πρέπει να βρεθούν, ίσως ακόμη ή και νέα υλικά να ανακαλυφτούν. Πρώτον, οι υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες θέτουν τους σωλήνες σε πολύ ακραίες καταστάσεις. Από την άλλη μεριά εξαιρετικά διαβρωτικές χημικές ουσίες μπορεί να ξεφύγουν από το πέτρωμα και τα συντρίμμια να φράξουν τους σωλήνες. «Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: απαιτείται πολλή τεχνική προσπάθεια», δήλωσε ο Harms. Ως εκ τούτου, μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση της νέας πηγής ενέργειας θα πρέπει να περάσει αρκετά χρόνια έρευνας.

Αλλά αν όλα στεφθούν με επιτυχία στο τέλος, το έργο μπορεί να κυριαρχήσει στο ενεργειακό τοπίο παγκόσμια. Συνθήκες όπως στην Ισλανδία υπάρχουν επίσης στην Ιταλία, στις δυτικές ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία ή στην Ανατολικής Αφρική.

0 σχόλια: