Η IBM αναγγέλλει ένα τσιπ 5nm με 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.



chip-wafer
Παρά ότι ίσως έχετε ακούσει, ο νόμος του Moore δεν είναι ακόμη νεκρός.
Η IBM ανακοίνωσε ένα τσιπ μεγέθους ενός νυχιού μπορεί να χωρέσει έως 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Η IBM αναγγέλλει ένα τσιπ 5nm με 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ

Πριν από δύο χρόνια, η IBM ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως τσιπ 7 nm και τώρα η εταιρεία ανακοίνωσε πάλι για πρώτη φορά ένα νέο. Στο Συμπόσιο του 2017 για τη Διάσκεψη Τεχνολογίας και Κυκλωμάτων VLSI στο Κιότο της Ιαπωνίας, η IBM ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια διαδικασία για τη δημιουργία ενός τσιπ 5nm με 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Η τελευταία σημαντική ανακάλυψη της IBM

Η νεώτερη διαδικασία της IBM ανακαλύφθηκε από την Research Alliance, η οποία περιλαμβάνει τη Samsung και την GlobalFoundries. Η τελευταία τους καινοτομία, η οποία πιθανότατα δεν θα φθάσει πριν το 2020 τουλάχιστον, θα θέσει 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε ένα τσιπ με στο μέγεθος ενός νυχιού. Αναφορικά με το τσιπ 7nm της IBM περιέχει 20 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Όσο πιο κοντά είναι μαζί τα τρανζίστορ, τόσο ταχύτερα μπορεί να περάσει πληροφορία μεταξύ τους οδηγώντας σε αυξημένη απόδοση. Η IBM εκτιμά ότι τα επερχόμενα τσιπ της θα παρουσιάσουν αύξηση της απόδοσης κατά 40% ή αύξηση κατά 75% στην απόδοση ισχύος στα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης.

Μιλώντας για την αποδοτικότητα της ισχύος, η IBM έχει προβλέψει ότι αυτά τα νέα τσιπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικά κινητά με διάρκεια ζωής της μπαταρίας δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα. Προφανώς, αυτό θα ήταν ένα καλό όφελος για τους καταναλωτές, καθώς οι μπαταρίες εξαντλούνται και είναι ότι χειρότερο στο σύγχρονο κόσμο. Ρεαλιστικά, δεν περιμένουμε να δούμε μια τόσο μεγάλη βελτίωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς οι κατασκευαστές των smartphone τείνουν να προτιμούν αυξημένη ταχύτητα και απόδοση σε σχέση με την αποδοτικότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ότι τα μελλοντικά κινητά δεν θα μπορούσαν να είναι λίγο ταχύτερα και λίγο πιο αποδοτικά.

Μια μακρά αναμονή

Δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να διαπιστώσουμε εάν οι ισχυρισμοί αυτοί αποδίδουν καρπούς, καθώς ακόμη και τα τσιπ 7nm δεν αναμένεται να εμφανιστούν μέχρι το 2018. Τα τσιπ που χρησιμοποιούνται στα τρέχοντα προϊόντα είναι τα τσιπ των 10nm. Για παράδειγμα, το Galaxy S8 της Samsung χρησιμοποιεί το Snapdragon 835 της Qualcomm.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα τσιπ των 5nm είναι στη διαδικασία να γίνει, είναι καλό για τους κατασκευαστές κινητών. Αυτοί δεν θα πρέπει πλέον να ανησυχούν για το αν μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην απόδοση από μία γενιά συσκευών στην άλλη. Από την πλευρά των καταναλωτών, αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να είναι σε θέση να παράγουν ενδιαφέρον υλικό κάθε λίγα χρόνια.

Ο Νόμος του Moore

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο νόμος του Moore ισχύει για τουλάχιστον για περισσότερα χρόνια. Ο νόμος του Moore, που ονομάστηκε από τον ιδρυτή της IBM, Gordon Moore, λέει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ που βρέθηκαν σε ένα κύκλωμα θα διπλασιαστεί κάθε δύο χρόνια. Καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει, υπήρξαν κάποιοι φόβοι ότι ο χρόνος του νόμου αυτού έφτασε στο τέλος του. Προς το παρόν, τουλάχιστον, αυτό δεν συμβαίνει.






0 σχόλια: