SPIEGEL: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ

  • Αναρτήθηκε: 16.11.11 -
Η γερμανική κυβέρνηση έχει προσομοιώσει μια σειρά από σενάρια για να προετοιμαστεί σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα θα μπει σε ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας όπου θα διαρκέσει δεκαετίες.

Οι ειδικοί, στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, έχουν προσομοιώσει αυτά τα σενάρια στην περίπτωση που δεν συμφωνηθούν τα μέτρα λιτότητας.

Το βασικό σενάριο, αυτό όπου η Ελλάδα βγαίνει από την νομισματική ένωση, στηρίζεται στην σκέψη, ότι η Ευρωζώνη θα ήταν πιο σταθερή χωρίς τα πιο αδύναμα μέλη της.

Τα περιφερειακά μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά η υπόθεση είναι ότι, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους χωρίς το πρόσθετο βάρος της ελληνικής κρίσης.

Σύμφωνα με Γερμανούς εμπειρογνώμονες, η διαφορά των χωρών αυτών με την Ελλάδα, είναι ότι αυτές παλεύουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήματα, ενώ η Ελλάδα για να μην πτωχεύσει.

Σε αυτό το σενάριο η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο στόχαστρο των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και το κόστος δανεισμού τους θα αυξηθεί. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αναγκαστεί να παρέχει σε αυτές τις χώρες φρέσκο χρήμα.
Το ποσό των χρημάτων υπολογίζουν ότι θα αγγίζει τα 1 τρις 400δις ευρώ (1400δις).

Όσων αφορά το ελληνικό νόμισμα (δραχμή), αυτό θα υποστεί μια δραματική υποτίμηση σε σχέση με το ευρώ. Οι εξαγωγές θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις  αντισταθμίζουν το όφελος.

Το εθνικό χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί, ακόμα και αν "κουρευτεί", διότι αυτό θα είναι εκφρασμένο σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα θα υποβαθμιστεί ξανά και οι ελληνικές εταιρίες θα προσπαθούν να δανειστούν από εξωτερικές τράπεζες, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αποκοπεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, επειδή τα χρέη τους θα είναι εκφρασμένα σε ευρώ, με αποτέλεσμα δραματικής αύξησης της ανεργίας.Η εγχώρια κατανάλωση θα καταρρεύσει, επιδεινώνοντας την ύφεση.

Η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες για να απαλλαγεί από τον φαύλο κύκλο και άλλες χώρες θα επηρεαστούν από την δίνη της κρίσης.

Αυτό, σύμφωνα με τους γερμανούς εμπειρογνώμονες ή μη, είναι ένα πιθανό σενάριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Spiegel εδώ.
Πηγή: spiegel