ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΜΕ ΧΛΩΡΙΝΗ

Φοιτητές του MIT με τον ιδρυτή του ιδρύματος MyShelter Foundation, Mac Diaz, δημιούργησαν τις πιο οικολογικές λάμπες, αποτελούμενες από απλά μπουκάλια με μείγμα νερού και χλωρίνης που μπαίνουν σε τρύπες από μεταλλικές στέγες άπορων ανθρώπων.


Η κατασκευή μιας λάμπας είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει ένα πλαστικό, 1,5 λίτρων, πλαστικό μπουκάλι, με μια μίξη νερού και χλωρίνης.

Το φως διαθλάται στο υγρό στοιχείο και αποδίδει δωρεάν ηλιακό φωτισμό που ισοδυναμεί με 55 - 60W καθαρού φωτός. Τα μπουκάλια δεν θερμαίνονται και έχουν διάρκεια ζωής για περίπου 5 χρόνια.

Το πρόγραμμα Isang Litrong Liwanag ("ένα λίτρο Φωτός") φιλοδοξεί να φέρει το φως στις κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα. Η οργάνωση οραματίζεται το φωτισμό σε 1 εκατομμύρια σπίτια μέχρι το 2012Μέχρι στιγμής, έχουν διανεμηθεί 10.000 ηλιακές λάμπες.

Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τις Φιλιππίνες, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σχεδόν στο σκοτάδι. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πολυτέλεια για τους κατοίκους των φτωχότερων κοινοτήτων και καταφεύγουν σε κεριά ή λάμπες κηροζίνης, οι οποίες ενέχουν σοβαρό κίνδυνο υγείας και κινδύνους πυρκαϊάς.

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε 24ωρη βάση, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο, αλλά σε φτωχές περιοχές αυξάνει τα έξοδα ενός νοικοκυριού κατά περίπου 40%, αφού ο μέσος όρος κατώτατου μισθού ανέρχεται σε λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

0 σχόλια: