Το δημοκρατικό πολίτευμα θα επιβιώσει το 2012?

  • Αναρτήθηκε: 29.2.12 -
Τον επόμενο χρόνο οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο θα αλλάξουν και μάλλον και οι ιδέες, προβλέπει ο John Micklethwait. Η πολιτική λειτουργεί πάντα σε δύο επίπεδα. Υπάρχει το άμεσο, ρεαλιστικό επίπεδο του αγώνα για την εξουσία: Το κόμμα κερδίζει τις εκλογές και εκλέγει Πρωθυπουργό, Δικτάτορα ή Βασιλιά.

Υπάρχει όμως και η μάχη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, δηλαδή ανάμεσα του φιλελευθερισμού και της απολυταρχίας.

Περιστασιακά αυτά τα δύο συμπίπτουν μεταξύ τους, όπως στη Γαλλία το 1789, στη Ρωσία το 1917, στην ανατολική Ευρώπη το 1989 και αναμφισβήτητα στον αραβικό κόσμο το 2011. Πιο συχνά όμως αλλάζουν τα πρόσωπα απ ότι οι θεωρίες, ειδικά στις Δημοκρατίες. Λίγοι Βρετανοί είχαν αντιληφθεί τη σημαντικότητα της εκλογής της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 και ακόμη λιγότεροι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν την αναγέννηση ενός νέου εμπορικού σήματος του συντηρητισμού μέσω της ταπεινωτικής ήττας του Barry Goldwater στις προεδρικές εκλογές του 1964.

Το 2012 όμως είναι καθοριστικό από πλευράς ανθρώπων και σύγκρουσης ιδεών. Αναμένεται να έρθουν σφοδρές συγκρούσεις ιδεών όλων των ειδών. Στη Δύση η πολιτική ενδέχεται να επανέλθει με εκδίκηση, καθώς πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις λόγω των αυξημένων ελλειμμάτων. Οι επικείμενες εκλογές δε θα έχουν στόχο να μοιράσουν τα έσοδα της ανάπτυξης, αλλά να μοιράσουν τον πόνο των ελλειμμάτων.

Το χάος στους δρόμους του Λονδίνου και της Αθήνας το 2011 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προάγγελος των όσων θα έρθουν το 2012, καθώς οι άνθρωποι θα αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: economist