Γερμανικός τύπος

  • Αναρτήθηκε: 22.2.12 -
Διαβάστε τους σημερινούς τίτλους ειδήσεων από τα γερμανικά ΜΜΕ για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες σώζουν τις τράπεζες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα καταλάβουν και πολλά από την υποτιθέμενη διάσωση της χώρας τους, γιατί η εξυπηρέτηση του χρέους θα απορροφήσει μέχρι και το 80% της οικονομικής βοήθειας, ενώ μόνο το 20% θα φτάσει στο ελληνικό κράτος.

Αλλά ακόμα και αυτό το ποσό δεν μπαίνει στο ταμείο των Ελλήνων, αντιθέτως: ο ελάχιστος μισθός μειώνεται, ο μισθός που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας μπαίνει σε πλαφόν, οι περικοπές στο σύστημα υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζονται. Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να μειώσουν το έλλειμμα και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά ακόμα και οι ειδικοί της τρόϊκα περιμένουν αποτελέσματα το νωρίτερο σε δύο χρόνια. Μέχρι τότε οι ‘Ελληνες θα πρέπει να υποβληθούν σε νέες θυσίες.
Οι τιμές και οι μισθοί είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με παλαιότερα, τα ελλείμματα επίσης, το πλεόνασμα των εισαγωγών εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το εξωτερικό» σημειώνει το σχόλιο της εφημερίδας και καταλήγει: «Για να έχει η Ελλάδα την επιτυχία της Ιρλανδίας οι μισθοί, αλλά και οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ. Δεν υπάρχει ούτε η δύναμη, ούτε η θέληση για να γίνει αυτό. Επομένως δύο εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στο μέλλον: είτε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας είτε η αποχώρηση από το ευρώ.

Η διάσωση των πιστωτών. Tα νέα δεν συμβάλλουν στη βοήθεια για τους ίδιους τους ΄Ελληνες, αλλά κυρίως στους δανειστές τους. Οι άλλες χώρες δείχνουν ότι τα χρήματα που τους έχουν εμπιστευθεί οι δικοί τους δανειστές βρίσκονται σε σίγουρα χέρια. Η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίξει έναν νέο μηχανισμό διάσωσης. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη αγόρασε χρόνο, για να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα. Αντιθέτως, τα προβλήματα των Ελλήνων μόλις τώρα αρχίζουν.
Με το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης απλώς αγοράζουν τον χρόνο που επειγόντως χρειάζονται για να σταθεροποιήσουν την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης. Υπολογίζουν ότι εάν αυτό επιτευχθεί και οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πειστούν ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ιδιαίτερη περίπτωση, τότε τα χειρότερα θα έχουν περάσει μέχρι το φθινόπωρο.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ένα τεράστιο λάθος» προειδοποιεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Εκτός από το αναπόφευκτο πρόγραμμα περικοπών η Ελλάδα χρειάζεται και ένα σχέδιο Μάρσαλ. Μόνο έτσι μπορεί να εκσυγχρονίσει τις δομές της. Δεν πρέπει όμως να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα τίθεται υπό κηδεμονία και κυβερνάται έξωθεν. Δεν βοηθάει να εξαγγέλλονται τα δυσάρεστα μόνο από τους Γερμανούς ή άλλους Βορειοευρωπαίους. Σε όλη την Ευρώπη ζουν Έλληνες διανοούμενοι, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, νομικοί, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους. Και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλα όργανα της Ε.Ε. υπάρχουν Έλληνες με υψηλή εξειδίκευση και προσόντα. Αναρωτιέμαι γιατί δεν δίνονται κίνητρα σε όλους αυτούς για να πάνε στην Ελλάδα και να βοηθήσουν.
Δεν υπάρχει εύκολη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις συνθήκες μία Ελλάδα χωρίς το ευρώ θα έπρεπε να αποχωρήσει και από την Ε.Ε. Και αυτό δεν θα ήταν μόνο οικονομική, αλλά και πολιτιστική καταστροφή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. 1,1 δις ευρώ υποτίθεται ότι θα εξοικονομηθεί στον κλάδο της υγείας το 2012 και για να γίνει αυτό διατυπώνεται η σύσταση να χρησιμοποιηθούν γενερικά φάρμακα. Καλή ιδέα. Μόνο που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληρώνει ολόκληρη διαφημιστική καμπάνια και υποστηρίζει ότι τα φάρμακα αυτά είναι επικίνδυνα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν οι γιατροί το χαρτζιλίκι που παίρνουν από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό ενεργό λόμπι που προσπαθεί να διαφυλάξει το παλαιό σύστημα των επιδομάτων και των προνομίων.

Από αυτήν τη διαπλοκή είχαν αποκομίσει κέρδη και ξένες εταιρίες, γι αυτό η σημερινή υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα έχει κάτι υποκριτικό. Χρηματίζοντας, η Siemens, η Ferrostaal, η αμερικανική Smith & Nephew και άλλες εταιρίες έχουν διευκολυνθεί στις δουλειές τους στην Ελλάδα. Αυτό κατέστη δυνατό από ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει ούτε ελεγκτικούς μηχανισμούς, ούτε δισταγμούς.
Πηγή: dw