Γερμανικοί τίτλοι ειδήσεων για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

  • Αναρτήθηκε: 13.2.12 -
Είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου, τον οποίο εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Αν σε μια χώρα εφαρμόζεται μόνο λιτότητα, μειώνεται η ζήτηση και τα κέρδη των επιχειρήσεων καταρρέουν. Οι επιχειρήσεις περικόπτουν τις αποδοχές των εργαζομένων, των οποίων μειώνεται η αγοραστική δύναμη.

Είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου, τον οποίο εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Αν σε μια χώρα εφαρμόζεται μόνο λιτότητα, μειώνεται η ζήτηση και τα κέρδη των επιχειρήσεων καταρρέουν. Οι επιχειρήσεις περικόπτουν τις αποδοχές των εργαζομένων, των οποίων μειώνεται η αγοραστική δύναμη. Αποτέλεσμα είναι η ζήτηση να μειώνεται ακόμα περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική ύφεση. 
Συνεχίζουν όλα ως έχουν στην Ελλάδα. Αν παραμείνουν όλα ως έχουν η χώρα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση.

Η Άγκελα Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκει τη χρεοκοπία σε συνδυασμό με μια αποχώρηση από το ευρώ.

Η Ελλάδα στο σημείο μηδέν. Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δεν κυβερνιόντουσαν από το Βερολίνο. Κανένας καγκελάριος δεν πίεσε τις χώρες αυτές να ζούνε με δανεικά, αντί να επενδύουν στην οικονομία τους. Παρόλα αυτά η Γερμανία διαθέτει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα στο μηχανισμό στήριξης. Δεν περιμένουμε να μας ευχαριστήσουν. Θα ήμασταν απλά ικανοποιημένοι αν δεν μας αποκαλούσαν ναζί.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με τη μείωση των κατώτατων μισθών, ούτε με τις μειώσεις των αποδοχών, που παγώνουν έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Από πού θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας; Προς το παρόν καμία μεγαλύτερη επιχείρηση δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα. Γι' αυτό και δεν θα προχωρήσει η υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων. Χαμηλότερες αποδοχές σημαίνουν μόνο: λιγότερα έσοδα για το δημόσιο και περιορισμό της κατανάλωσης. Άδεια θα παραμείνουν επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο.

Ποιο θα είναι το κέρδος μιας γενικής μείωσης μισθών σε μια χώρα, στην οποία οι εξαγωγές αποτελούν μόλις το 8% του ΑΕΠ; Ίσως όμως η υποταγή της Αθήνας να συμβάλλει στην σταθερότητα στην ευρωζώνη. Διότι η σκληρότητα σε βάρος της οικονομικά ασήμαντης Ελλάδας, όπως άλλωστε και το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να ξεκαθαρίσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη.

Πηγή: dw