Έχετε ακουστά τη γρίπη των Βαμπίρ (νυχτερίδων)?

  • Αναρτήθηκε: 29.2.12 -
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις της ύπαρξης γρίπης σε νυχτερίδες. Αναφέρουν ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν δει αυτό τον ιό, του οποίου ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι ασαφής. Ο ιός της γρίπης εμφανίζεται κυρίως στους ανθρώπους, στα πουλιά και στους χοίρους. Τώρα έρχεται η επιστημονική κοινότητα

να προσθέσει και τη γρίπη των νυχτερίδων, αλλά με περιορισμένα στοιχεία για την εξάπλωσή της και της επικινδυνότητας της προς τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι πριν από αιώνες, κάποιες νυχτερίδες είχαν νοσήσει από γρίπη και ο ιός μεταλλάχθηκε στον συγκεκριμένο πληθυσμό των νυχτερίδων. Ακόμα όμως δεν έχουν καταφέρει πειραματικά να αναπτύξουν αυτό τον ιό σε αυγά κότας ή σε ανθρώπινα κύτταρα.

Οι επιστημονικοί φόβοι είναι το σενάριο όπου ο ιός της νυχτερίδας θα μπορούσε να αναμειχθεί με μια από τις κοινές μορφές γρίπης, με συνέπεια να ανταλλάξει γονίδια και να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο, δημιουργώντας παγκόσμια πανδημία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το περιοδικό "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών"("Proceedings of the National Academy of Sciences"). Κατά την έρευνα, συλλέχθηκαν περισσότερες από 300 νυχτερίδες τα έτη 2009-2010 και η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη λύσσα και κατά τον έλεγχο άλλων μικροβίων σκόνταψαν στον ιό της γρίπης.

Οι νυχτερίδες τρώνε κυρίως φρούτα και έντομα, αλλά δε δαγκώνουν ανθρώπους. Ωστόσο είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός από ένα τέτοιο μολυσμένο προϊόν μέσω της πέψης.

Πηγή: abcnews