Η Γερμανία είναι η νικήτρια της παγκοσμιοποίησης.

  • Αναρτήθηκε: 20.2.12 -
Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Spiegel μιλάει για το ρόλο της παγκοσμιοποίησης και το λάθος της ένταξης των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στο ευρώ.


SPIEGEL: Το νέο δάνειο ύψους 130 δις ευρώ που δίνεται στην Ελλάδα θα σώσει το ευρώ?

Rogoff: Το βουνό του χρέους στην Ελλάδα είναι απλά πάρα πολύ μεγάλο και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Πράγματι, πρόκειται να είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

SPIEGEL: Αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι συντάξεις κόβονται, οι μισθοί παγώνουν.Αυτά τα μέτρα είναι σχεδόν ανήκουστα στην Ευρώπη...

Rogoff: Ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά. Για να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική θα πρέπει οι μισθοί να μειωθούν κατά το ήμισυ. Αυτό είναι αδύνατον να εφαρμοστεί πολιτικά, αλλά χωρίς μια απότομη περικοπή μισθών, η οικονομία θα συνεχίσει να λιμνάζει. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την προοπτική της ανάπτυξης. Σήμερα διανύει την πέμπτη συνεχή χρονιά της ύφεσης. Αυτό είναι μια αποτυχία ιστορικών διαστάσεων.

SPIEGEL: Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να χειροτερεύσει η κατάσταση; Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ και τα χειρότερα περάσανε.

Rogoff: Εγώ θα ήμουν πιο επιφυλακτικός. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μια απλή ύφεση, αλλά μια γιγαντιαία χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία προϋποθέτει περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει η χώρα.

SPIEGEL: Ποια θεραπεία θα συνταγογραφούσατε εσείς?

Rogoff: Η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση και να επαναφέρει τη δραχμή για παράδειγμα. Η δραχμή θα πρέπει αμέσως να υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές και τον τουρισμό και πάλι ανταγωνιστικούς παράγοντες. Μόλις η χώρα επιτύχει ένα υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης, θα μπορέσει να επιστρέψει και πάλι στη ζώνη του ευρώ.

.......................................................................................

SPIEGEL: Μήπως η όλη ιδέα του ευρώ ήταν ένα λάθος?

Rogoff: Όχι, ένα κοινό νόμισμα για χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ήταν εύλογος κίνδυνος, δεδομένων των πολιτικών μερισμάτων. Αλλά ήταν σοβαρό λάθος να φέρουμε όλα τα νότια ευρωπαϊκά κράτη στη ζώνη του ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν έτοιμοι γι 'αυτό οικονομικά.

......................................................................................

SPIEGEL: Η οικονομική ανισορροπία, εντός της ζώνης του ευρώ, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από το χάος. Τα νότια ευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν τους Γερμανούς ότι εξάγουν πάρα πολύ. Έχουν κάποιο δίκιο σε αυτό?

Rogoff: Αυτό είναι παράλογο. Το πρόβλημα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δεν είναι η Γερμανία, αλλά η Κίνα. Οι Ευρωπαίοι του Νότου πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν το σημερινό βιοτικό τους επίπεδο, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης χωρίς σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για εκείνους που μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες.

SPIEGEL: Τι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις?

Rogoff: Στη νότια Ευρώπη οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτές οι χώρες παράγουν σχετικά απλά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά. Δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτός είναι ο λόγος κατά τον οποίο η παραγωγή έχει μετατοπιστεί προς την Ασία. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αντίθετα, έχει ένα καινοτόμο βιομηχανικό τομέα, του οποίου η υψηλή ποιότητα των προϊόντων έχει πολύ μεγάλη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες. Αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία είναι ο νικητής της παγκοσμιοποίησης, ενώ η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες είναι μεταξύ των ηττημένων.

Πηγή: spiegel