Η απελπισία στην Ελλάδα είναι προϊόν πολιτικής άγνοιας.

  • Αναρτήθηκε: 20.2.12 -
Για να σώσει τον εαυτό της, η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κρίση είναι το αποτέλεσμα των τριών δεκαετιών της ανικανότητας και της διαφθοράς. Σε αντίθεση με αυτά που μπορεί να σκεφτεί κάποιος, οι περισσότεροι Έλληνες δεν περνούν το χρόνο τους ρίχνοντας βόμβες μολότοφ
και διαμαρτυρόμενοι. 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζει την κρίση κάνοντας ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι, σε δύσκολους καιρούς: προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όσο καλύτερα μπορούν.

Ωστόσο αυτό που προβάλλει η τηλεόραση, δηλαδή ότι ένοπλοι με κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες ρίχνουν μολότοφ στους αστυνομικούς, δημιουργεί την εντύπωση στους ανθέλληνες ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνο τεμπέληδες και αχάριστοι, αλλά πιθανώς και τρελοί. Καμία από αυτές τις γενικεύσεις δεν αληθεύει. Διότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και οι εξτρεμιστές, οι οποίοι προβάλλονται τόσο πολύ από την τηλεόραση, δεν είναι περισσότεροι από χίλιους.

Η σημερινή ελληνική κρίση μου θυμίζει ένα σοφό ρητό του Σωκράτη: "Όλο το κακό οφείλεται στην έλλειψη γνώσης".

Πίσω από τους 750.000 Έλληνες που έχουν χάσει τη δουλειά τους, υπάρχουν 3 εξηγήσεις:

Πρώτον, η κρίση είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών των τελευταίων δεκαετιών.

Δεύτερον, ο δημιουργός της κρίσης είναι ένα αναποτελεσματικό, ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο, που μετέτρεψε την πολιτική σε έναν μηχανισμό ανταλλαγής, ευνοώντας τις ψήφους, με αποτέλεσμα να καθιστά το κράτος περισσότερο αναποτελεσματικό και δαπανηρό.

Τρίτον, ο μηχανισμός αυτός έγινε τόσο αναποτελεσματικός και δαπανηρός , ώστε διέλυσε ολόκληρη την οικονομία.

Φυσικά οι τράπεζες, οι κερδοσκόποι, οι απατεώνες, κλπ. έπαιξαν το ρόλο τους στο να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Αλλά δε θα μπορούσαν να το είχαν πράξει αν οι Έλληνες πολιτικοί δεν κατέστρεφαν, για πάνω από 30 χρόνια, την καρδιά της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα δε χρειαζόμαστε ένα σοφό γέροντα για να μας πει την αλήθεια για την κρίση, αλλά ένα μικρό αγόρι. Το ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι οι υπαίτιοι της κρίσης, είναι τόσο προφανές, όσο η γύμνια του αυτοκράτορα στο διάσημο παραμύθι του Κρίστιαν Άντερσεν.


Πηγή: guardian