New York Times: Συγκλονιστικές ιστορίες φτώχειας

  • Αναρτήθηκε: 19.4.13 -
Παιδική φτώχεια
Άρθρο που δημοσιεύει η New York Times φέρει ως τίτλο "Τα παιδιά στην Ελλάδα πεινούν", και περιγράφει συγκλονιστικές ιστορίες παιδικής φτώχειας και πείνας που μαστίζουν τη χώρα κατόπιν έρευνας... Ο διευθυντής ενός σχολείου στην Αθήνα καταγράφει την προσωπική του εμπειρία..



Ο διευθυντής ενός σχολείου στην Αθήνα, Λεωνίδας Νίκας, ήταν συνηθισμένος να αντικρίζει παιδιά να γελούν, να παίζουν και να ονειρεύονται το μέλλον. Πρόσφατα όμως αυτή η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά..

Τα παιδιά ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών του σχολείου για φαΐ! Άλλα παιδιά ζητούνε από τους συμμαθητές τους για περισσεύματα φαγητού. Ένα 11-χρονο αγόρι, ο Παντελής Πετράκης, μια μέρα γονάτισε με πόνους από την πείνα...

"Δεν είχε φάει τίποτα στο σπίτι", διηγείται ο διευθυντής του σχολείου. Οι γονείς του μικρού παιδιού όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τον διευθυντή αισθάνθηκαν ντροπή και αμηχανία και παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να βρουν κάποια δουλειά για μήνες. Οι αποταμιεύσεις τους είχαν εξαφανιστεί και ζούσαν τρώγοντας μερίδες ζυμαρικών με κέτσαπ.

Ο διευθυντής διηγείται ότι ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δε θα μπορούσε να φανταστεί την κατάσταση που βιώνει στο σχολείο, καθότι τα παιδιά έρχονται στο σχολείο πεινασμένα. Όπως αναφέρει, σήμερα οι οικογένειες δεν αντιμετωπίζουν μόνο το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και αυτό της επιβίωσης...

Ο κύριος Νίκας αφηγείται την πραγματική κατάσταση που βιώνει καθημερινά, λέγοντας ότι συχνά ακούει τα παιδιά να λένε ότι οι γονείς τους δεν έχουν καθόλου χρήματα.

Η Ευαγγελία, μια μαθήτρια του σχολείου, αναφέρει ότι αρκετοί από τους συμμαθητές της είναι συχνά πεινασμένοι και ότι πρόσφατα ένα αγόρι είχε λιποθυμήσει από την πείνα. Επίσης σημειώνει πως μερικά παιδιά έχουν αρχίσει να κλέβουν τρόφιμα. Η ίδια πιστεύει ότι πραγματικά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να πνίγονται στη ξηρά.

Η Αλεξάνδρα Περρή, η οποία εργάζεται στο σχολείο, είπε ότι τουλάχιστον 60 από τους 280 μαθητές έχουν υποστεί υποσιτισμό! Λέει επίσης ότι πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε τέτοια κατάσταση και ότι το πιο τρομακτικό είναι η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό.

Εξετάζοντας τα νούμερα, η κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται ότι καλυτερεύει στον έξω κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα κανείς Έλληνας δεν αισθάνεται κάποια βελτίωση της ζωής του, αλλά μάλλον το αντίθετο...

Άρθρο των New York Times:
More Children in Greece Are Going Hungry