Τι είναι το Crowd Funding - Καινοτόμες ιδέες γίνονται πράξη

  • Αναρτήθηκε: 19.4.13 -
Crowd-Funding
Θέλεις να υλοποιήσεις μια ιδέα, αλλά δεν μπορείς να βρεις χρηματοδότηση; Τότε θα πρέπει να μάθεις τι είναι το Crowd-Funding..



Το Crowd-Funding είναι ακριβώς μια χρηματοδότηση από το πλήθος μέσω του διαδικτύου και αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία.

Σε ένα κόσμο όπου οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν και οι κυβερνήσεις περικόπτουν δαπάνες και  μειώνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθούν καινούριες και καινοτόμες ιδέες, η ιδέα του Crowd-Funding έρχεται να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες και να πραγματοποιήσει όνειρα που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν στον εφιάλτη των οικονομικών συγκυριών.

Η ιστορία του Crowd-Funding.
Η ιδέα του Crowd-Funding αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 90' και σήμερα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Από το 2005 το Crowd-Funding είχε επιτυχία και στην Ιταλία. Σήμερα υπάρχουν 16 online πλατφόρμες που έχουν προσελκύσει πάνω από 30.000 προβολές έργων, από τις οποίες οι 9.000 έχουν εγκριθεί και έχουν δημοσιευτεί. Οι χρηματοδοτήσεις που έχουν προσελκύσει ανέρχονται περίπου σε 13 εκατομμύρια ευρώ!

Crowd-Funding - καινοτόμες ιδέες.
Στο Crowd-Funding επιτρέπονται καινοτόμες ιδέες που μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα πεδία, όπως νεοσύστατες επιχειρήσεις, ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις, σχέδια ανάπλασης, επιστημονική έρευνα, εφευρέσεις και άλλα πολλά.

Crowd-Funding - Κανόνες.
Οι κανόνες του Crowd-Funding είναι απλοί. Ο καθένας μπορεί να υποβάλλει την ιδέα του μαζί με τον ελάχιστο προϋπολογισμό του έργου που απαιτείται για την επίτευξή του και την προθεσμία για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων.

Έπειτα η διαδικτυακή κοινότητα καλείται να αξιολογήσει, να επιλέξει και να μοιραστεί την ιδέα. Οι χρηματοδότες - επενδυτές της ιδέας συνήθως ανταμείβονται με κάποιο δώρο. Δεν υπάρχει ούτε στρατηγική ούτε μάρκετινγκ, αλλά ισχύει μόνο η διάδοση της ιδέας από στόμα σε στόμα μέσα σε μια ισχυρή διαδικτυακή κοινότητα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση όπου μια ιδέα δεν πιάσει το στόχο της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού εντός του προβλεφθέντος χρονικού ορίου, τότε οι χρηματοδότες παίρνουν τα χρήματά τους πίσω με πλήρη διαφάνεια και ασφάλεια μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το φαινόμενο του Crowd-Funding.
Η ιδέα του Crowd-Funding μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια λαμπρή ιδέα και σημείο των καιρών. Όλες οι ενδείξεις και η απήχηση του κόσμου δείχνει ότι δεν αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο. Πρόσφατα η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε ένα νόμο για το φαινόμενο του Crowd-Funding και αυτό σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για πολυάριθμες πρωτοβουλίες.