Θα κατανοήσουμε καλύτερα τον καιρό με το δορυφόρο Aeolus της ESA;

Ο επιστημονικός δορυφορικός Aeolus (Αίολος) της ESA για την έρευνα των ανέμων θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις καιρικές προβλέψεις.
Ο επιστημονικός δορυφορικός δορυφόρος Aeolus της ESA θα  δημιουργήσει
για πρώτη φορά αιολικά προφίλ από όλο τον κόσμο και θα φέρει έτσι εντελώς νέες ιδέες για τις καιρικές προβλέψεις. Πώς οι άνεμοι στις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού επηρεάζουν τον καιρό στην Ευρώπη; Μπορούν οι ακριβέστερες παρατηρήσεις ενός ρεύματος υψηλού υψομέτρου (Jetstream) να βελτιώσουν τις προβλέψεις για την καταιγίδες;

Θα κατανοήσουμε καλύτερα τον καιρό

Για τέτοιες ερωτήσεις θα δημιουργηθούν για πρώτη φορά τα προφίλ ανέμου από το διάστημα. "Αναμένουμε οι μετρήσεις του Aeolus να προωθήσουν σημαντικά τα μοντέλα δυναμικής ανέμου στην ατμόσφαιρα της Γης", δήλωσε η Anne Grete Straume, επιστημονική επιστήμονα της Aeolus στην ESA. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για την Τρίτη (21 Αυγούστου) από το διαστημικό σκάφος Kourou στη νοτιοαμερικανική Γουιάνα.

Παρόλο που υπάρχουν πολυάριθμα καιρικά μπαλόνια, σημαδούρες, πλοία, αεροσκάφη και δορυφορικές μετρήσεις που παρέχουν δεδομένα για τους ανέμους. Αλλά στο νότιο ημισφαίριο, πάνω από τους ωκεανούς, τους τροπικούς και πάνω από δέκα χιλιόμετρα, αυτό το δίκτυο είναι λεπτό. Ο Aeolus θα μετρήσει πρώτα την ταχύτητα του ανέμου σε όλη την υδρόγειο από 30 χιλιόμετρα μέχρι το έδαφος ή πάνω από τα παχιά σύννεφα.

"Υπάρχουν σήμερα περίπου εκατομμύρια μετρήσεις ανέμου το 24ώρο, με την Aeolus θα προστεθούν περίπου άλλα 8%", λέει ο Straume από το ESA Technology Center στο Noordwijk της Ολλανδίας. "Αν είχαμε περισσότερους δορυφόρους αυτού του είδους που ανιχνεύαμε διαφορετικές κατευθύνσεις, αυτό θα ήταν η πρόοδος στην πρόγνωση του καιρού."

Οι προβλέψεις "σημαντικά καλύτερες"

Πιθανώς εντός του πρώτου έτους μετά την κυκλοφορία του Aeolus, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες καιρού όπως η Γερμανική Weather Service (DWD) στο Offenbach θα μπορέσουν να λάβουν υπόψη τα δεδομένα στα μοντέλα πρόβλεψης τους, όπως λέει ο Straume. Οι ειδικοί αναμένουν ότι ειδικά οι προβλέψεις των πέντε έως επτά ημερών θα είναι "σημαντικά καλύτερες".

Ο μετεωρολόγος Alexander Cress από το τμήμα έρευνας DWD ελπίζει επίσης για μια βελτίωση των προβλέψεων δύο έως τεσσάρων ημερών. "Επί του παρόντος δεν υπάρχουν προφίλ ανέμου από δορυφόρους, μόνο μεμονωμένες μετρήσεις." Αν ο Aeolus παραδώσει δεδομένα κατά χρονικά διαστήματα όπως είχε προγραμματιστεί, θα είναι μια μεγάλη πρόοδος στην πρόβλεψη του καιρού.

Ο Cress παραθέτει ένα παράδειγμα για αυτό: Μια διαταραχή στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό κάτω από το Jetstream δεν ερμηνεύθηκε σωστά λόγω έλλειψης δεδομένων. Η λανθασμένα αναγνωρισμένη διαταραχή κινήθηκε πάνω τον Ειρηνικό, την Αμερική και τον Ατλαντικό Ωκεανό και εντατικοποιήθηκε στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα: μια καταιγίδα ήταν εντελώς υποτιμημένη. "Δεν μπορούσαμε αυτό να το προβλέψουμε σωστά."

Η προετοιμασία της "τεχνικά πολύπλοκης και απαιτητικής επιστημονικής αποστολής" χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με την Aeolus της ESA. Ο δορυφόρος των 300 εκατομμυρίων ευρώ είναι "εξαιρετικά εύθραυστος", η τεχνολογία είναι πολύ περίπλοκη και πολύ ευαίσθητη.

Πιθανόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας

Το όργανο «Aladin» (συντόμευση για το Atmospheric Laser Doppler Lidar Instrument) αποτελείται ουσιαστικά από ένα λέιζερ, ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο και ένα σύνολο φωτοδεκτών και ανιχνευτών. Στέλνει φως στην ατμόσφαιρα, όπου είναι διάσπαρτα τα μόρια του αέρα, των σωματιδίων σκόνης και των σταγονιδίων του νερού. Η ταχύτητα του αέρα μπορεί να διαβαστεί από τις ακτίνες που επιστρέφουν στον δορυφόρο. Με τα δεδομένα που προέκυψαν, θα είναι δυνατόν η δημιουργία ιδιαίτερα ακριβών προφίλ ταχύτητας ανέμου - με ακρίβεια έως και ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο.

Ο «Θεός των ανέμων» θα περιστρέφεται γύρω από τη γη σε ύψος μόλις 320 χιλιομέτρων. Επειδή η τριβή του αέρα επιβραδύνει τον δορυφόρο σε αυτό το ύψος και το στέλνει προς τα κάτω, απαιτούνται μόνιμοι ελιγμοί και διορθώσεις της τροχιάς. "Αυτό περιορίζει τη διάρκεια ζωής του Aeolus (Αιόλου)", λέει ο Paolo Ferri, επικεφαλής της αποστολής Επιχειρήσεων της ESA στο διαστημικό Κέντρο Επιχειρήσεων ESOC στο Darmstadt. Πιθανόν μετά από τέσσερα χρόνια στο διάστημα, το καύσιμο θα έχει εξαντληθεί και ο δορυφόρος θα καεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

0 σχόλια: