Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο το Stratolaunch Carrier θα απογειωθεί το 2016.

το Stratolaunch Carrier, ένα αεροπλάνο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει τους πυραύλους σε υψόμετρο 9 χιλιόμετρων.
Οι πύραυλοι δεν θα απογειώνονται πλέον από το έδαφος, αλλά από τον αέρα. Κατασκευάζεται το
Stratolaunch Carrier, ένα αεροπλάνο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει τους πυραύλους σε υψόμετρο 9 χιλιόμετρων.

Ο Paul Allen και ο Burt Rutan σκοπεύουν πολύ ψηλά για το 2016. Τον επόμενο χρόνο, το αεροσκάφος μεταφοράς Stratolaunch Carrier θα ξεκινήσει να πετάξει για πρώτη φορά. Το Stratolaunch Carrier θα μεταφέρει έναν πύραυλο σε ύψος περίπου 9 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος θα απελευθερωθεί και θα πετάξει με τη δική του ισχύ σε νέα τροχιά. Το project ξεκίνησε το 2011 από τον Paul Allen, ένας από τους ιδρυτές της Microsoft, και τον Burt Rutan. Ο μηχανικός αεροδιαστημικής έχει κατασκευάσει το διαστημόπλοιο One, το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο.

Το Stratolaunch Carrier έχει δύο ατράκτους

Ο πύραυλος μεταφορέας είναι μια κατασκευή διπλής ατράκτου. Το διαστημικό σκάφος αιωρείται μεταξύ των δύο ατράκτων στην πτέρυγα σε μια συγκεκριμένη διάταξη. Κάθε μια από τις ατράκτους έχει μήκος 72 μέτρα. Το άνοιγμα είναι 117 μέτρα. Το Stratolaunch Carrier κινείται από έξι κινητήρες του Boeing 747.

Σήμερα η εταιρεία του Rutan Scaled Composites κατασκεύασε το αεροσκάφος στο Mojave Air and Space Port στο Mojave στην Καλιφόρνια. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, αναφέρει η αμερικανική τεχνολογία υπηρεσία ειδήσεων ExtremeTech. Ο πρώτος πύραυλος θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2018.

Το Stratolaunch Carrier θα μεταφέρει αρχικά δορυφόρους που θα ζυγίζουν πάνω από 6 τόνους. Αργότερα επίσης, θα μεταφέρει τον Dream Chaser, το επανδρωμένο διαστημικό λεωφορείο της αμερικανικής διαστημικής τεχνολογίας εταιρείας της Sierra Nevada Corporation, από το Stratolaunch Carrier προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station, ISS).

Το πρόβλημα στην αρχή είναι πιθανό να είναι ο διάδρομος: Λόγω του υψηλού βάρους το Stratolaunch Carrier απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη διάδρομο. Πρέπει να έχει μήκος περίπου 3,7 χιλιόμετρα. Ωστόσο, οι περισσότερα διάδρομοι απογείωσης έχουν μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα.

Δείτε το Video:

https://www.youtube.com/watch?v=YgJFKUiuDBE&feature=player_embedded#t=0

Το Stratolaunch Carrier μεταφέρει έναν πύραυλο σε ύψος περίπου 9 χιλιόμετρα και τον απελευθερώνει με ταχύτητα περίπου 850 χιλιομέτρων την ώρα. Ο πύραυλος είναι ήδη φορτωμένος με λιγότερα καύσιμα σε σύγκριση με αυτόν που ξεκινά από τη γη. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι ήδη σημαντικά λεπτότερος, επικρατεί λοιπόν λιγότερη τριβή.

Η αρχή της εκτόξευσης σε μεγάλο ύψος δεν είναι νέα.

Η αεροναυπηγική εταιρεία Orbital Sciences των ΗΠΑ για την έναρξη της εκτοξευτή τύπου Pegasus από ένα τροποποιημένο Lockheed L-1011 TriStar που ονομάζεται Stargazer. Έτσι το 2012 εκτοξεύτηκε στο διάστημα το με ακτίνες Χ τηλεσκόπιο Nustar.

Η διαστημική εταιρία εταιρεία Virgin Galactic θέλει να μεταφέρει με τον μεταφορέα το White Knight Two διαστημόπλοιο. Με το διαστημόπλοιο Με αυτό θέλει η Virgin Galactic να προσφέρει εκδρομές τουρισμού στο διάστημα.

Ομοίως, η εταιρεία θέλει με τον Launcher One να θέσει δορυφόρους σε γήινη τροχιά. Το White Knight Two θα μεταφέρει τον εκτοξευτή με το ωφέλιμο φορτίο στο κατάλληλο ύψος και στη συνέχεια να τον απελευθερώσει. Η εταιρεία σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, περίπου 650 δορυφόρους επικοινωνίας να μεταφέρει στο διάστημα.

Το White Knight Two και το Spaceship Two έχουν επίσης σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τον Rutan. Τον Οκτώβριο του 2014, ωστόσο, το Spaceship Two συνετρίβη. Στο ατύχημα ο συγκυβερνήτης είχε σκοτωθεί.

0 σχόλια: