Το κίνημα της πατάτας.

  • Αναρτήθηκε: 16.3.12 -
"Οι Έλληνες ρίχνουν στο χαντάκι τους μεσάζοντες και αγκαλιάζουν την επανάσταση της πατάτας", είναι ο τίτλος άρθρου στο BBC news. Εκατοντάδες Έλληνες περιμένουν στις ουρές για να λάβουν μέρος στο κίνημα της πατάτας. Είναι μια απλή ιδέα με απλά προϊόντα.


Χιλιάδες τόνοι πατάτας έχουν πωληθεί απευθείας από τους αγρότες παραγωγούς στους καταναλωτές, αποκόπτοντας τον δαπανηρό μεσάζοντα, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές περισσότερο από 50%.

Το κίνημα της πατάτας ξεκίνησε από τη Βόρειο Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο. Γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, καθώς εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

"Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, οι φόροι πολύ υψηλοί και οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται συνεχώς", είπε η Σοφία Μανίδου ενώ περίμενε στην ουρά. ¨Πρέπει να πληρώνουμε πολλά χρήματα για τα βασικά προϊόντα, όπως για τις πατάτες. Αυτό είναι το κίνημα της πατάτας και ελπίζουμε να δούμε και άλλα παρόμοια κινήματα και σε άλλους τύπους τροφίμων, επειδή το έχουμε μεγάλη ανάγκη".

Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε προϊόντα, όπως το ρύζι, το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Είναι μια κίνηση που ωφελεί και τις δύο πλευρές, διότι οι αγρότες κερδίζουν από αυτό που παράγουν, χωρίς να πληρώνουν μεγάλες αμοιβές στους μεσάζοντες.

Ένας γεωργός που συμμετέχει στο κίνημα, ο Στέλιος Ιωαννίδης, δήλωσε "Ο μεσάζων μας εκμεταλλεύεται αγοράζοντας τα προϊόντα μας σε πολύ χαμηλές τιμές. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους λίγους ανθρώπους, που θέλουν να ωφεληθούν σε βάρος όλων μας".

Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα αντεπιτίθεται στην κρίση. Οι Έλληνες βρίσκουν νέες μεθόδους ενάντια στην ύφεση, αρνούμενοι να αποδεχτούν το στάτους κβο. Από μια μακρινή όψη φαίνεται λίγο περίεργο για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα ένας καταναλωτής δήλωσε ότι "Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Πρέπει να θρέψουμε τις οικογένειες μας και αυτό κάθε μέρα γίνεται και πιο δύσκολο. Σήμερα μετράμε και το κάθε σεντ".

Άρθρο του Mark Lowen
Πηγή: bbc