Το κούρεμα θα φέρει μια χειρότερη οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

  • Αναρτήθηκε: 10.3.12 -
Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων συμφωνήθηκε για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Είναι όμως αυτό μια καλή είδηση; Πολλοί ειδικοί έχουν τις αμφιβολίες τους. Ο καθηγητής οικονομικών Harald Hau υποστηρίζει ότι το σχέδιο διάσωσης, όχι μόνο θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αλλά θα σημάνει μια μεγαλύτερη επερχόμενη κρίση. Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel.






SPIEGEL ONLINE: Σχεδόν το 86% των ιδιωτών επενδυτών συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα. Είναι αυτό ένα καλό σημάδι;

Harald Hau: Αυτό δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 10% που ελπίζουν ότι θα αμειφθούν πλήρως. Εν μέρει, είναι οι κερδοσκόποι που αγόρασαν τους τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές στην αγορά, ανάμεσα σε 30% και 40%, και τώρα στοιχηματίζουν για να πάρουν πίσω το 100%. Πρέπει να αναγκαστούν να λάβουν μέρος (στο κούρεμα).

SPIEGEL ONLINE: Η περικοπή του χρέους είναι αρκετή για να ελευθερωθεί η Ελλάδα από τη χειρότερη επιβάρυνση του;

Harald Hau: Όχι. Το συμφωνημένο κούρεμα του χρέους είναι ανεπαρκές. Όπως και να 'χει, θα υπάρξει μια δεύτερη, πιο σωστή πτώχευση. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν εννέα μήνες έως τρία χρόνια, αλλά τότε θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κρίση, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Το πρόβλημα έχει μόνο αναβληθεί. Την επόμενη φορά όμως θα επηρεάσει μόνο τους φορολογουμένους.

SPIEGEL ONLINE: Γιατί;

Harald Hau: Οι τράπεζες θέλησαν να πάρουν όσο πιο πολλούς τόκους ήταν δυνατόν. Τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει και έχουν αλλάξει τη στρατηγική τους. Τώρα προσπαθούν να περάσουν όσα χρέη μπορούν στον δημόσιο τομέα. Από την πλευρά τους, αυτή είναι μια έξυπνη κίνηση. Αλλά τελικά αυτό θα είναι μια καταστροφή για τους φορολογουμένους.


SPIEGEL ONLINE: Μήπως θα ήταν πιο έξυπνο αν γινόταν ένα ολοκληρωμένο κούρεμα του χρέους, που θα περιελάμβανε όλους τους επενδυτές;

Harald Hau: Φυσικά. Τα χρέη στην Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς να μειωθούν στο 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως προβλέπεται τώρα, αλλά στο 60%. Γι 'αυτό πρέπει να υπάρξει μια σωστή εθνική χρεοκοπία. Τότε θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαπραγματευτική θέση. Κάθε ευρώ που δίνεται στους επενδυτές θα είναι ένα δώρο.

SPIEGEL ONLINE: Προβλέπετε ότι θα έρθει μια "δεύτερη" πτώχευση. Θα μπορούσε η Ελλάδα τότε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση;

Harald Hau: Υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποια οφέλη θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα εγκαταλείποντας τη ζώνη του ευρώ. Οι εξαγωγές θα γινόντουσαν όντως φθηνότερες, αλλά η χώρα δε διαθέτει πολλά προϊόντα προς εξαγωγή. Σίγουρα ο λόγος των εισαγωγών προς τις εξαγωγές πρέπει να εξισορροπηθεί. Εάν οι εξαγωγές δεν αυξηθούν, τότε οι εισαγωγές απλά πρέπει να μειωθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα.

SPIEGEL ONLINE: Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλές ασιατικές χώρες είχαν κολλήσει σε μια κρίση, παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Τότε, η κατάρρευση είχε μια θεραπευτική επίδραση. Σήμερα, οι χώρες που συμμετέχουν έχουν σημαντικά λιγότερα χρέη. Θα μπορούσε η κρίση του ευρώ να έχει επίσης ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου;

Harald Hau: Μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε σίγουρα μια θεραπευτική επίδραση. Μία επισφαλής θέση, όπως αυτή που έχουμε τώρα, απλά κάνει τα πάντα χειρότερα. Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ήδη χρεοκοπήσει, αλλά εξακολουθούν να μοιράζουν δάνεια. Παίρνουν τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και στη συνέχεια τα δανείζουν στους κερδοσκόπους. Αυτή η κατάσταση θα αποβεί σε βάρος των ευρωπαίων φορολογουμένων στο τέλος. Οι πολιτικοί είναι απίστευτα αφελείς, αν το επιτρέψουν να συμβεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Spiegel εδώ.
Πηγή: spiegel