Έρευνα: Έχασες τη δουλειά σου λόγω Facebook;

  • Αναρτήθηκε: 17.3.12 -
Πως το Facebook θα μπορούσε να σας κοστίσει τη δουλειά σας; Ένα στα πέντε αφεντικά απορρίπτουν αιτήσεις εργασίας, μετά από έλεγχο του προφίλ στα social media. Την επόμενη φορά που θα ανεβάσετε μια φωτογραφία στο Facebook, ή θα παραπονεθείτε στο Twitter, σκεφτείτε απλά ότι μπορεί να ρισκάρετε την καριέρα σας.


Σύμφωνα με έκθεση Βρετανικής εταιρίας, ένα στα πέντε αφεντικά έχει απορρίψει μια αίτηση εργασίας, λόγω του προφίλ στις ιστοσελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης.

Τα άτομα που μοιράζουν αιτήσεις για δουλειά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά, σχετικά με αυτά που αποκαλύπτουν δημόσια στο διαδίκτυο. Η ανησυχητική είδηση αποκαλύφθηκε από ετήσια τεχνολογική έρευνα το 2012, που πραγματοποίησε η Eurocom Worldwide σε συνεργασία με την Βρετανική PR agency partner Six Degrees.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων εταιριών, εξετάζουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης (Facebook, Twitter,..) των υποψήφιων εργαζομένων. Αυτή είναι η πρώτη σαφής απόδειξη απόρριψης.

Πολλοί έχουν απολυθεί από την εργασία τους, μετά από δημοσίευση μη αποδεκτών αναρτήσεων. Ένα παράδειγμα είναι η δασκάλα Ashley Payne, η οποία δούλευε σε ένα σχολείο στη Γεωργία όπου αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση της, διότι είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έδειχναν ότι πίνει αλκοόλ.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο αξιωματικός Adrian Smith, του οποίου περικόπηκε ο μισθός γιατί σχολίασε σε μια ιστοσελίδα για τα περί ισότητας στους γάμους ομοφυλοφίλων.


Στην έρευνα συμμετείχαν 318 εταιρίες, εκ των οποίων το 80% ήταν σε ευρωπαϊκές χώρες και το 11% στην Αμερική. Διαπιστώθηκε ότι οι πιο δημοφιλείς χώροι κοινωνικής διαδικτύωσης που παρακολουθούν είναι το LinkedIn με ποσοστό 74%, το Twitter με 67%, το Facebook με 64% και το Youtube με 56%.

Πηγή: dailymail