FT: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

  • Αναρτήθηκε: 8.3.12 -
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα χρόνο για να προετοιμαστεί, ώστε να χρεοκοπήσει πλήρως. Στη συμφωνία που έγινε δε πίστεψε κανείς από αυτούς που την διαπραγματεύτηκαν. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι το πότε και το πως.


Ο Paul Krugman, των New York Times, παρατήρησε ότι η Ελλάδα ήταν εγκλωβισμένη ανάμεσα στο πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο επιδεινώνει το πρόβλημα χρέους και σε μια χρεοκοπία, η οποία δεν είναι δυνατή μέχρις ότου η χώρα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Το τελευταίο δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2013 και το πολιτικό κατεστημένο δε θα έχει άλλη επιλογή, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε.

Η προετοιμασία μιας ολοκληρωτικής εξωτερικής χρεοκοπίας το επόμενο έτος, σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα φέτος ώσπου να φέρει το πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο μηδέν. Επίσης θα πρέπει να θεσπιστούν ορισμένες διαρθρωτικές ρυθμίσεις, ώστε η χρεοκοπία να αποφέρει κάποια οφέλη.

Ο ελληνικός τουρισμός αντιπροσώπευε το 18% του ΑΕΠ το 2008, αλλά πλέον οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά ακριβές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Στην ιδανικότερη περίπτωση οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν στο 50%.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να εισπράξει φόρους και να πατάξει τη διαφθορά. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε σημαντικό βαθμό ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια 2ψήφια μεγάλη υποτίμηση, η οποία θα προσαρμόσει τους μισθούς. Επίσης χρειάζεται ανάπτυξη διότι η χρεοκοπία δε θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί από ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό ανάπτυξης με επενδυτικά προγράμματα, αλλά αυτό απαιτεί ένα απίθανο βαθμό καλής θελήσεως και θυσιών από την ΕΕ.

Η Ελλάδα δε χρειάζεται να αποφασίσει τώρα για το ποια επιλογή θα ακολουθήσει, αλλά σίγουρα αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Μέχρι τότε υπάρχει μπροστά ακόμα μια χρονιά μιζέριας. Αν όμως όλα πάνε καλά, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποια περιθώρια ελιγμών.

Άρθρο του Wolfgang Münchau February 26, 2012
Πηγή: Financial Times