Εργατική Πρωτομαγιά 2012 video

  • Αναρτήθηκε: 1.5.12 -
Όπως την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, όπου χιλιάδες εργάτες απέργησαν για να διεκδικήσουν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο, έτσι και σήμερα οι λαοί φαίνεται να διεκδικούν πάλι τα ίδια διακαιώματα..


126 χρόνια μετά τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο του 1886, οι σύγχρονοι εργάτες σήμερα στην Ελλάδα θα πρέπει να παλέψουν για να κερδίσουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Μπορεί να κερδήθηκαν μετά από πολύ αίμα, αλλά χάθηκαν πολύ εύκολα μέσα σε 2 χρόνια με δικαιολογία την οικονομική κρίση.


Η Πρωτομαγιά φέτος σημαδεύτηκε από διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές λιτότητας. Από το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα συνδικαλιστές και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, αλλά απεργία.

Στην Ελλάδα σημειώθηκαν μικρές συμπλοκές, όταν κάποιοι διαδηλωτές κατέστρεψαν τα εκλογικά περίπτερα των πολιτικών κομμάτων που βρέθηκαν στο δρόμο τους.

Στην Τουρκία χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίσθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα. Στην Τουρκία περίπου ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος.

Στη Σεούλ στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Κούβα η διάθεση της διαδήλωσης ήταν πιο εορταστική. Οι διαδηλωτές παρέλασαν στην πλατεία της Αβάνας, επιβεβαιώνοντας η κυβέρνηση την πρόθεσή της για ένα κομμουνιστικό μέλλον για το νησί της Καραϊβικής.

Στη Ρωσία τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι περίπου 120.000 πολίτες διαδήλωσαν με σημαίες και πλακάτ. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, συμμετείχαν στην κεφαλή της πορείας.



Πηγή: telegraph