Η οργή του έθνους στέλνει τη Χρυσή Αυγή στη βουλή

  • Αναρτήθηκε: 2.5.12 -
Η αντι-μεταναστευτική πλατφόρμα βρίσκει άφθονους υποστηρικτές στην Ελλάδα, με το φασιστικό ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής να παίρνει 5% στις δημοσκοπήσεις. Στον πρώτο όροφο ενός τριώροφου κτιρίου συνωστίζονται άνδρες και γυναίκες φορώντας μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής..


Σε ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο από τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ανακοινώνονται τα ονόματα των υποψηφίων για τις εκλογές. Η διάθεση είναι έντονη και επικρατεί ευφορία. "Τα πράγματα πάνε καλά, πολύ καλά", λέει ο Αλέξανδρος Λυρής. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα εισέλθει στο κοινοβούλιο. Οι αμετανόητοι νεοναζί δείχνουν πολύ αισιόδοξοι.

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, η Χρυσή Αυγή θα εξασφαλίσει 12 ή περισσότερες έδρες για πρώτη φορά από το καθεστώς των συνταγματαρχών του 1974.

Ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος είναι ο άνθρωπος που σχημάτισε το κόμμα το 1994. Υποστήριξε ανοιχτά τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, αλλά αρνείται ότι η Χρυσή Αυγή είναι γεμάτη από αμετανόητους φασίστες. Αντί αυτού υποστηρίζει ότι είναι μια ομάδα κατά της μετανάστευσης και ένα σπίτι από πατριώτες που θέλουν να επιστρέψουν την Ελλάδα στους Έλληνες. Οι 235 υποψήφιοι αποτελούνται από αγρότες, βοσκούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους αξιωματικούς του στρατού.

Η εκπληκτική άνοδος της Χρυσής Αυγής έγινε τον Οκτώβριο του 2009 όπου κατέλαβε το 0,23% των ψήφων, αντικατοπτρίζοντας την οργή και το φόβο ενός έθνους υπό την πτώση του βιοτικού επιπέδου, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και την ευρύτατη εισροή των μεταναστών. Από τα βρόμικα προάστια της Αθήνας μέχρι τις πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας υπάρχουν νεόπτωχοι, οι οποίοι στρατολογούνται μέσα στην αγανάκτησή τους. Τα στελέχη μιλούν για 10.000 υπογεγραμμένα μέλη και χιλιάδες υποστηρικτές και φίλους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα της Χρυσής Αυγής διανέμεται από καλοντυμένες γυναίκες, σε συνδυασμό με ρούχα και δέματα με φαγητά. Φρουροί της Χρυσής Αυγής συνοδεύουν ηλικιωμένους στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων και με υπερηφάνεια κατατάσσουν νέες ομάδες πολιτών.

"Δεν είμαστε ενάντια στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά με τους εταίρους μας, αλλά είμαστε αντίθετοι σε αυτή την Ευρώπη των τραπεζιτών και των καρχαριών", είπε ο Αλέξανδρος Λυρής. "Είμαστε μια αντίδραση στη σήψη και στην παρακμή. Η κατάσταση με τους μετανάστες είναι εκτός ελέγχου. Οι Έλληνες φοβούνται να περπατήσουν στους δρόμους πλέον. Λοιπόν εμείς λέμε, ξένοι πάτε σπίτι σας και αν δεν σας αρέσει η πατρίδα σας..".

Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας που παρέχεται από ένα δυσλειτουργικό κράτος και από μια ανυπόληπτη πολιτική ελίτ.

Δείτε επίσης:

Με το χαιρετισμό του Χίτλερ στη βουλή



Πηγή: guardian