Οι εκλογές μπορεί να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας

  • Αναρτήθηκε: 3.5.12 -
Οι υπέρμαχοι του μνημονίου, είτε θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, αν και έχουν μικρή πλειοψηφία, είτε θα πρέπει να συντελέσουν μια ευρεία συμμαχία με μικρά κόμματα που είναι αντίθετα στα μέτρα λιτότητας..


Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την πίεση της νέας κυβέρνησης για να διαπραγματευτεί κάποια τμήματα του δεύτερου προγράμματος διάσωσης με μια φιλόδοξη συμφωνία.

Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι εκλογές της Κυριακής θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ελλάδα πίσω στο ναδίρ του περασμένου Νοεμβρίου, όταν έγινε ευρεία συζήτηση για την έξοδο από την ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα της εξόδου θα μπορούσε να επηρεάσει τα Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα και να τα οδηγήσει στη ζώνη κινδύνου.

"Η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χρεοκοπία και μια απειλή εξόδου από την ευρωζώνη", είπε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Τράπεζας της Αμερικής. "Πιστεύουμε ότι η ΤΡΟΙΚΑ μπορεί να έχει λίγες επιλογές, αλλά μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει κυβέρνηση".

"Δεν υπάρχει περαιτέρω υπομονή ή χρόνος για την Ελλάδα. Η μόνη επιλογή που απομένει για αυτούς, είναι να εγκαταλείψουν το ευρώ αν δεν τους αρέσει η συμφωνία που έχουν", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Κανείς δε θέλει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ούτε και ελάχιστα", είπε αναφερόμενος για την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος. "Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα σήμαινε βδομάδες και βδομάδες επαναδιαπραγμάτευσης και θα οδηγούσε σε παρόμοιες και δικαιολογημένες απαιτήσεις από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία".

Πηγή: reuters