Χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία η Αμοργός

  • Αναρτήθηκε: 3.5.12 -
Οι ελπίδες για ένα νοσοκομείο στην Αμοργό ξεθωριάζουν, καθώς η υγειονομική περίθαλψη γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.


Τον τελευταίο μήνα στο απομακρυσμένο νησί εμφανίστηκε ένα ελικόπτερο. Ένας ασθενής περίμενε το ελικόπτερο πάνω στο φορείο για να νοσηλευτεί. Όταν τελικά προσγειώθηκε, οι γιατροί έσπευσαν να βοηθήσουν.

"Ήταν 2:30 το πρωί και ήμασταν απελπισμένοι", είπε η Rita DeCarlo, μία από τους 200 ξένους που ζουν στο νησί. "Ο σύζυγός μου ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχανε πολύ αίμα και η Αμοργός δεν έχει ούτε ένα νοσοκομείο με την ικανότητα να τον σώσει. Ήταν επείγον και πήγε στην Αθήνα".

Η Αμοργός βρίσκεται ανατολικά των Κυκλάδων με πληθυσμό λίγο κάτω από 2.000 κατοίκους και έμελλε να αποκτήσει ένα νοσοκομείο εδώ και πολύ καιρό. Στο νησί υπάρχουν μόνο τα βασικά και οι ντόπιοι εξαρτώνται από τις υπηρεσίες του ιατρικού προσωπικού του ελικοπτέρου.

Ο δήμαρχος επικοινωνεί κάθε βδομάδα με αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας και κάθε βδομάδα παίρνει την ίδια υπόσχεση. "Έπρεπε να έχουμε 4 μόνιμους γιατρούς, αλλά συνήθως υπάρχει μόνο ένας. Οι υπόλοιποι είναι από την ιατρική σχολή και δεν έχουν εμπειρία και εκπαίδευση".

Οι δημοτικές αρχές πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προσπάθησαν να δελεάσουν έμπειρους γιατρούς με δωρεάν διαμονή. "Ούτε αυτό έπιασε", είπε ο δήμαρχος. "Αν χρειαστεί κάποιος μια τυπική εξέταση αίματος θα πρέπει να πάει στη Νάξο".

Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, αφού η κυβέρνηση έκανε περικοπές δισεκατομμυρίων.

"Δεν έχουμε το πρόβλημα των αστέγων της Αθήνας, αλλά το χειμώνα δεν έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να παρέχουμε θέρμανση στα σχολεία. Κάθε χρόνο απαιτούνται 1 εκ. ευρώ και φέτος είχαμε μόνο 300.000. Δεν υπήρχαν χρήματα για να αγοράσουμε πετρέλαιο για τα σκουπιδιάρικα".

Όλοι στη Αμοργό έχουνε την Παναγία ως προστάτη και προσεύχονται σε αυτή για να τους βοηθήσει στην κρίση.

Πηγή: guardian