Καταστροφή η παραμονή ή η έξοδος από το ευρώ;

  • Αναρτήθηκε: 16.5.12 -
Έχουν περάσει τρία χρόνια από την υποτιθέμενη σταθεροποίηση του ευρώ και δυο χρόνια από τότε που οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών υποσχέθηκαν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ..


Εδώ και χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι η ελληνική οικονομία δε μπορεί να διαχειριστεί το κόστος της συμμετοχής της στο ευρώ. Τα χρέη και οι επιδοτήσεις δε μπορούν να καλύψουν τους λογαριασμούς της πλέον. Η Ελλάδα δε μπορεί επ' αόριστον να αποτυγχάνει να ξεπληρώνει τα χρήματα, τα οποία δεν έπρεπε ποτέ να είχε δανειστεί.

Οι Έλληνες έχουν γίνει οι μισθωμένοι σκλάβοι της Ευρώπης. Μια υγιής οικονομία χρειάζεται κάποια έννοια της χρεοκοπίας. Το μήνυμα της ελληνικής δημοκρατίας αυτή τη βδομάδα είναι η χρεοκοπία και η αποδοχή των συνεπειών της.

Αυτές τις μέρες μόνο ανόητοι αφήνουν οικειοθελώς χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι 28 δις ευρώ είναι κρυμμένα κάτω από στρώματα, εν αναμονή της υποτίμησης του νέου νομίσματος. Δε θα υπάρξει ανάκαμψη μέχρι να συμβεί αυτό. Οι τράπεζες πρέπει να πάνε διακοπές και να επιστρέψουν κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Οι δανειστές, οι αποταμιευτές και οι εισαγωγείς θα λάβουν ένα δυνατό κούρεμα. Πολλοί άνθρωποι λαθεμένα θα υποφέρουν, αλλά αυτό συμβαίνει όταν μια χώρα ζει σαν τσιμπούρι.

Μόνο έτσι μπορεί να τελειώσει ο εφιάλτης. Ένα χρόνο μετά όλοι θα αναρωτιούνται, γιατί άργησε τόσο πολύ η έξοδος από το ευρώ και γιατί πίστεψαν τους ανόητους που έλεγαν ότι θα ήταν μια αδιανόητη καταστροφή. Η καθυστέρηση να αναγνωριστεί η πραγματικότητα είναι η πραγματική συμφορά.

Κάθε λίγα χρόνια θα υπάρχει και μια ακόμη Ελλάδα. Ακόμα μια τιμωρία και μια μάχη μεταξύ κυβερνήσεων και αγορών. Αυτά είναι πόλεμοι, τους οποίους κερδίζουν πάντα οι αγορές. Γιατί να συνεχίζετε να τους πολεμάτε;

Πηγή: guardian