Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια

  • Αναρτήθηκε: 15.5.12 -
Ήρθε η ώρα να παραδεχτεί η ΕΕ και το ΔΝΤ ότι το σχέδιο διάσωσης απέτυχε. Ο ασθενής αντί να αναρρώνει, αρρωσταίνει όλο και περισσότερο..



Υπάρχουν πολλά πράγματα που αρέσουν στο Τσίπρα όσων αφορά τη Γερμανία. Καταρχάς οδηγεί μια μηχανή BMW και δεύτερον ο ακροαριστερός Λαφοντέλ είναι ένας από τους πολιτικούς συμμάχους του..

Ο Τσίπρας θα μπορούσε εύκολα να μετράει ως φίλος των Γερμανών, αν δεν ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος. Ο Τσίπρας είναι το νέο πολιτικό αστέρι στην Αθήνα. Ενώ τα ξοφλημένα κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, ο έξυπνος νεαρός πολιτικός κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με την κίνηση συνασπισμού των Τροτσκιστών, των αναρχικών και των αριστερών σοσιαλιστών.

Οι τηλεοπτικές εικόνες από την Αθήνα, θυμίζουν στη Καγκελαρία του Βερολίνου την κατάσταση της Βαϊμάρης το 1919-1933. Τότε οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών ως ντροπή. Τώρα οι Έλληνες αισθάνονται κατά τον ίδιο τρόπο για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Όπως και το 1920 στη Γερμανία, η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα ωφελεί τα περιθωριακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς.

Η Ελλάδα βρισκόταν στη μονάδα της εντατικής θεραπείας για χρόνια, αλλά αντί ο ασθενής να αναρρώσει, αρρωσταίνει ολοένα και περισσότερο. Σε μια εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι η Ελλάδα διαθέτει μικρό βιομηχανικό τομέα με διαρθρωτικά στερεότυπα και ένα υπερβολικά διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Τώρα ήρθα η ώρα να επανεξεταστεί η θεραπεία. Οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ έτοιμοι για τη νομισματική ένωση, ακόμα μέχρι και σήμερα. Κανείς δε μπορεί να αναγκάσει τους Έλληνες να φύγουν από τη ζώνη του ευρώ, αλλά τώρα είναι σαφές ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρων τους. Μόνο μια αποχώρηση θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να σταθεί ξανά στα πόδια της μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα οι Έλληνες θα στέλνανε ένα ηχηρό μήνυμα στις άλλες οικονομικά προβληματικές χώρες, ότι η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιάζεται. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει ξανά τη χαμένη της εθνική αξιοπρέπεια.
Περισσότερα άρθρα του Spiegel.

Πηγή: spiegel